Ιράν: Καταδίκασαν σε 5 έτη φυλάκιση ανθρωπολόγο για "συνωμοσία"

Από δράση για την απελευθέρωση της Φαριμπά Αντελχάχ
Από δράση για την απελευθέρωση της Φαριμπά Αντελχάχ AP

Παρά τη διεθνή κινητοποίηση δικαστήριο του Ιράν επέβαλλε την ποινή των πέντε φυλάκισης στη Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγο Φαριμπά Αντελχάχ.

H Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγος Φαριμπά Αντελχάχ καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για "συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια" του Ιράν, γνωστοποίησε το Σάββατο ο δικηγόρος της Σαΐντ Ντεγάν.

Η Γαλλία έχει καταδικάσει την σύλληψή της τον Ιούνιο του 2019 στο Ιράν και ζητεί την απελευθέρωσή της, όπως και επιτροπή υποστήριξής της που έχει συσταθεί στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της, η οποίος δεν διευκρίνισε την ημερομηνία κατά την οποία καταδικάστηκε η ερευνήτρια, σε αυτήν επιβλήθηκε επίσης ποινή φυλάκισης ενός έτους για "διασπορά προπαγάνδας εναντίον του πολιτικού συστήματος" της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά αναμένεται να εκτίσει μόνον την μεγαλύτερη ποινή.

Η Φαριμπά Αντελχάχ θα μπορεί να ασκήσει έφεση κατά και των δύο καταδικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν εναντίον της.

Η Αντελχάχ, η οποία κρατείται στο Ιράν από τότε που συνελήφθη, ήταν ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) του πανεπιστημίου Sciences Po στη Γαλλία. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα. Η δίκη της άρχισε στις 3 Μαρτίου σε δικαστήριο της Τεχεράνης. Η δεύτερη ακροαματική διαδικασία έγινε στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, Γαλλία, ανθρώπινα δικαιώματα
SHARE:

24Media Network