Έντονη ζέστη στα ηπειρωτικά – Από την Τρίτη πέφτει αισθητά η θερμοκρασία και επικρατεί άστατος καιρός

Έντονη ζέστη στα ηπειρωτικά – Από την Τρίτη πέφτει αισθητά η θερμοκρασία και επικρατεί άστατος καιρός
Καύσωνας στην Αθήνα Eurokinissi

Κορυφώνεται σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα η ζέστη με υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους θα αγγίξουν τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στους 38 με 39 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία σήμερα, στα ηπειρωτικά κυρίως της Κεντρικής Ελλάδος, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να δούμε τον υδράργυρο να φτάνει και σε τιμές περί 40 βαθμούς, σε περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς, δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες και είναι “επιρρεπείς” στους Δυτικούς καταβατικούς ανέμους .

 

Σήμερα θα έχουμε παράλληλα και μεταφορά σκόνης στα νότια λόγω των νοτιοδυτικών ανέμων που θα πνέουν στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας και οι οποίοι θα μεταφέρουν την σκόνη από την Αφρική αλλά και τις θερμές αέριες μάζες που θα μας επηρεάσουν

Στο video που ακολουθεί αποτυπώνεται αυτή η θερμή μεταφορά η οποία ολοκληρώνεται μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας , ενώ αργότερα και κυρίως την Τρίτη ψυχρότερες αέριες μάζες από τα Βόρεια Βαλκάνια κινούνται προς την χώρα μας και προκαλούν την (πολυπόθητη) πτώση της θερμοκρασίας.

ΔΕΊΤΕ ΤΟ VIDEO ME ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΤΩΝ ΑΕΡΊΩΝ ΜΑΖΏΝ

 

Η δράση της θαλάσσιας αύρας θα είναι σημαντική καθώς οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες από τις περιοχές που δεν επηρεάζονται από αυτήν.


 

Αυτό φαίνεται στον αναλυτικό χάρτη της Αττικής , όπου για παράδειγμα στην περιοχή από την Ραφήνα μέχρι το Λαύριο δεν ξεπερνάμε τους 32 με 35 βαθμούς ενώ αντίθετα στα υπόλοιπα φτάνουμε τους 37 και πιθανόν και τους 38 βαθμούς .


 

Στη Θεσσαλονίκη δεν προβλέπονται σήμερα θερμοκρασίες πάνω από τους 35 βαθμούς , ενώ τοπικά στη Μακεδονία στους κάμπους των Σερρών αλλά της Δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος θα φτάσει και τους 37 βαθμούς .

 

Τη Δευτέρα από τα Βόρεια ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν νοτιότερα προς την περιοχή μας , ωστόσο σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας (στα ανατολικά) θα έχει υψηλές τιμές θερμοκρασίας.


 


 

Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι στη διατήρηση της ζέστης θα συμβάλλουν οι Δυτικών διευθύνσεων άνεμοι που ως καταβάτες θα ανεβάσουν λόγω τοπικών συνθηκών τις τιμές. Αυτό είναι εμφανές στον λεπτομερή χάρτη της ΕΜΥ για τη Δευτέρα


 

Αν θέλουμε να δούμε τι γίνεται στην Αττική μπορούμε να πούμε ότι η ζέστης μέχρι και το μεσημέρι θα είναι έντονη και ίσως δούμε και υψηλότερες τιμές από της Κυριακής κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα που ο καιρός θα είναι ανοιχτός . Το λέμε αυτό γιατί θα αρχίσει να επηρεάζει την Δυτική και Βόρειο αττική αραιή συννεφιά από το μεσημέρι.


 

Η όλη κατάσταση ομαλοποιείται πλέον από την Τρίτη , οπότε και οι θερμοκρασίες επανέρχονται βαθμιαία σε κανονικά επίπεδα .

Την Τρίτη βέβαια εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε άστατο καιρό, καθώς ήδη από την Δευτέρα το απόγευμα και από τα Βόρεια θα έχει αρχίσει η μεταβολή του καιρού με σποραδικές καταιγίδες που την Τρίτη επηρεάσουν τα Κεντρικά και τα Βόρεια .


 

Την Τετάρτη θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός με ανέμους έως 6 μπ στα πελάγη και η θερμοκρασία σε σύγκριση με την σημερινή ημέρα θα έχει πέσει κατά μέσο όρο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.


 


 


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα