Καύσωνας: Παρατείνονται οι ημέρες διάρκειας – Πού θα δείξει το θερμόμετρο ακόμα και 44 βαθμούς

Καύσωνας: Παρατείνονται οι ημέρες διάρκειας – Πού θα δείξει το θερμόμετρο ακόμα και 44 βαθμούς

Από την Παρασκευή σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο οι θερμοκρασίες θα κινούνται πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Ανάλυση από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Έχουν αρχίσει να κινούνται οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής προς την χώρα μας όπως αναφέρονται στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων  που εξέδωσε η ΕΜΥ στις 26 Ιουλίου. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον καύσωνα θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με τις  υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από θάλασσα ή που επηρεάζονται από τοπικές συνθήκες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία παρότι η ζέστη από την Τρίτη άρχισε να γίνεται αισθητή στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα με 41 βαθμούς στη Κόνιτσα και 40 στις Σέρρες , ουσιαστικά ο καύσωνας ξεκινά από την Παρασκευή καθώς πλέον από τότε σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο πάντως η θερμοκρασία θα φθάσει κατά μέσο όρο, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη έως 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Έτσι οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

  • στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου 
  • στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42  βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς  Κελσίου και
  • στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39  βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

 

Το Σάββατο η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και πιθανώς τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

 

Την Κυριακή και όσο περνάνε οι μέρες η κατάσταση θα γίνεται πιο δύσκολη και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και πιθανώς τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας περαιτέρω το αίσθημα δυσφορίας.

 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω ότι από την ΕΜΥ εκδίδεται ειδικός δείκτης Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης που εκφράζει την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνει  μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά). Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment), και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία . Από την Κυριακή η μελέτη του δείκτη κρίνεται απαραίτητη αν και ήδη από την Πέμπτη άρχισε να δείχνει κάποια κόκκινες και μαύρες ενδείξεις 

Από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη  θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και για τις προβλεπόμενες τιμές θα αναφερθούμε προσεχώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα