Καύσωνας: Πώς κινείται μέχρι τώρα – Τι αναμένεται τις επόμενες μέρες

Καύσωνας: Πώς κινείται μέχρι τώρα – Τι αναμένεται τις επόμενες μέρες
Καύσωνας στην Αττική Eurokinissi

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα. Πότε αναμένεται η επαναφορά σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα

Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι αέριες μάζες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας που μας επηρέασαν σήμερα και ανάλογες τιμές είχαμε να δούμε για μήνα Ιούλιο στην στάθμη των 850 hPa  (περίπου 1500 μέτρα πάνω από το έδαφος ) από τον καύσωνα του 2007 

Σήμερα το πρωί διαπιστώσαμε ότι επαληθεύτηκαν τα προγνωστικά της ΕΜΥ από τα μοντέλα , καθώς παρατηρήσαμε ότι υπήρξε απόλυτη σχεδόν ταύτιση των προγνωστικών και των πραγματικών μετρήσεων της ατμόσφαιρας για την περιοχή μας

Το θερμοκρασιακό μέγιστο θα σημειωνόταν το απόγευμα της Πέμπτης και περιμέναμε πολύ υψηλές τιμές και η ακρίβεια ήταν εντυπωσιακή με μόλις  0.1 °C η απόκλιση των πραγματικών τιμών από τις προγνωστικές του μοντέλου της ΕΜΥ. Οι 26.8 βαθμοί Κελσίου αποτελούν μια πολύ υψηλή τιμή , ενώ η μεγαλύτερη όλων των εποχών είχε σημειωθεί στις 19 και 20 Ιουλίου το 1973.

Καύσωνας: Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Η υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε μέχρι τις 15:00 ήταν οι 43 στην Κάτω Τιθορέα τη Λαμία και τη Θήβα , οι 42 βαθμοί στη Λάρισα τη Νεμέα και τα Χανιά , ενώ χαρακτηριστικοί είναι και οι 40 βαθμοί στα Κύθηρα, τιμή που ισοφαρίζει το ρεκόρ του 1973 για τον σταθμό.

Στην εξέλιξη του καιρού μπορούμε να δούμε την κίνηση των αερίων μαζών που έχουμε ήδη  από το πρωί δώσει στη δημοσιότητα  από την ΕΜΥ για την ενημέρωση των πολιτών.

Καύσωνας: Υποχώρηση από την Παρασκευή

Παρατηρούμε, ότι την Παρασκευή θα έχουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες.

Στον παρακάτω χάρτη παρατηρούμε ότι ο ζεστός καιρός διατηρείται λόγω του δυτικού ρεύματος στη Θεσσαλία την Ανατολική Στερεά , Ανατολική Πελοπόννησο, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Αντίθετα στα υπόλοιπα ο μαίστρος ειδικά στα νησιά του Ιονίου θα έχει ευεργετική επίδραση , όπου οι θερμοκρασίες εκεί θα πέσουν στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. 

 

Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών θα συνεχιστεί και το Σάββατο , οπότε θα επανέλθουμε σε κανονικές τιμές για την εποχή και δεν φαίνεται να μας απασχολούν οι ζεστές μέρες που θα ακολουθήσουν ( ούτε χρειάζεται να τις μετράμε) καθώς θα ανήκουν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια του κλασικού Ελληνικού καλοκαιριού.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα