Πότε θα κάνει… Μάιο: Οι θερμοκρασίες της ερχόμενης εβδομάδας

Πότε θα κάνει… Μάιο: Οι θερμοκρασίες της ερχόμενης εβδομάδας
Αίθριος καιρός SOOC

Βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας και λιγότερη συννεφιά προβλέπεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού, από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολλυδά.

Σε χθεσινό μας άρθρο (11/5/2023) εξηγήσαμε ότι η αστάθεια και η δυτική ροή των αερίων μαζών (λόγω του Jet Stream) θα διατηρήσουν αυξημένη τη συννεφιά κυρίως στη δυτική και τη βόρεια χώρα.

Τα φαινόμενα της ασταθείας θα περιοριστούν σταδιακά, ενώ η θερμοκρασία την ερχόμενη εβδομάδα θα επανέλθει σε κανονικές τιμές.

Κλιματικά δεδομένα Μαΐου

Σήμερα θα εξετάσουμε και την μεταβολή της θερμοκρασίας η οποία βαθμιαία θα αρχίσει να επανέρχεται σε κανονικές τιμές για την εποχή. Στον σύνδεσμο αναφέρονται οι μέσες κλιματικές τιμές για τον Μάιο, σε διάφορες περιοχές της χώρας και για παράδειγμα η μέση μέγιστη τιμή στην Αθήνα είναι οι 26 °C . Στο video που ακολουθεί παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hPa , σε ύψος 1500m από την επιφάνεια του εδάφους Η στάθμη αυτή χρησιμοποιείται από την μετεωρολογική κοινότητα για μας προσδιοριστεί η θερμή ή ψυχρή μεταφορά αερίων μαζών .

Βίντεο Θερμοκρασιών

Από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής, έχουμε βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας στο Σαββατοκύριακο, ακολουθεί την Τρίτη και Τετάρτη μια πρόσκαιρη πτώση με ψυχρή μεταφορά, για να ακολουθήσει απο την ερχόμενη Παρασκευή μια νέα θερμή μεταφορά στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος .

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες επιφανείας από την Κυριακή 14 /5 έως και την ερχόμενη Πέμπτη 18 /5 / 2023.

Βίντεο Θερμοκρασιών Ελλάδος

Στο βίντεο μπορούμε να διακρίνουμε ότι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα κατά μέσο όρο κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα για την εποχή -όπως τα είδαμε στην σχετική ιστοσελίδα της ΕΜΥ– με τιμές γύρω στους 26 με 27 βαθμούς στα κεντρικά και νότια , ωστόσο διακρίνουμε σε τοπικό επίπεδο τιμές που φτάνουν τους 28 με 29 °C δηλαδή τιμές λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα , κάτι απολύτως φυσιολογικό για τον μήνα που αποτελεί άλλωστε τον προθάλαμο του καλοκαιριού.

Να σημειώσουμε ότι σαν σήμερα 12/5/2007 σημειώθηκαν 33°C στα Τρίκαλα , ενώ στη Μίκρα (Θεσσαλονίκη) στις 26/5/1990 είχαμε 36°C , στο Αγρίνιο 38.6 °C στις 31/5/1969 και στα Χανιά την ίδια τιμή στις 22/5/1973 . Στο Τατόιι στις 31 Μαίου 1969 ο υδράργυρος έφτασε και τους 39°C.

Όσοι πάντως αυτή την περίοδο σκέφτονται να πάνε στη θάλασσα για μπάνιο, τους πληροφορούμε ότι ακόμη η θάλασσα είναι σχετικά κρύα και μόνο προς την περιοχή της Ρόδου – Καστελόριζου φτάνουμε οριακά σε ανεκτές τιμές θερμοκρασίας επιφανείας θάλασσας κοντά στους 20 °C

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version