28η Οκτωβρίου: Λαμπρή και επιβλητική η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

28η Οκτωβρίου: Λαμπρή και επιβλητική η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου EUROKINISSI

Σύντομη αλλά μεγαλειώδης ήταν η στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου. Εντυπωσίασε η επίδειξη των Spitfire και F-16. Παρούσα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ολοκληρώθηκε ενώπιον της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου για το “ΟΧΙ”.

Τα πεζοδρόμια στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου γέμισαν με ελληνικές σημαίες και άτομα κάθε ηλικίας, ενώ οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν είχαν για σύμμαχο τον καλό καιρό. Η παρέλαση διήρκησε μία ώρα, λόγω των αυστηρών μέτρων κατά του κορονοϊού, ενώ υποχρεωτική ήταν η χρήση μάσκας από τους παρευρισκόμενους.

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου EUROKINISSI


Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου EUROKINISSI

Παρά την συντομία της, η στρατιωτική παρέλαση ήταν λαμπρή και μεγαλειώδης, “σκορπίζοντας” συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια σε όσους την παρακολούθησαν.

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου EUROKINISSI


Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας, καθώς στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2020 η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό.

Κατά την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, οι Θεσσαλονικείς θαύμασαν το ιστορικό Spitfire MJ755 και ένα σύγχρονο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που “έσκισαν” τους αιθέρες της πόλης.

Το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης», της παλαιότερης Μοίρας της ΠΑ που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης.

Η στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και υπό τους ήχους εμβατηρίων από τη μπάντα της Αστυνομίας και υπό το άγρυπνο βλέμμα τριών Ευζώνων.

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου EUROKINISSI


Την παρέλαση άνοιξαν τμήματα λαβάρων σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και ουλαμός με στολές παραδοσιακών στολών από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και από διάφορες Περιφέρειες της χώρας.

Η παρέλαση συνεχίστηκε με τα σώματα ασφαλείας σε σχηματισμούς από τις ομάδες ΔΙΑΣ, τα περίπλοκα και τα πυροσβεστικά οχήματα.

Παρούσα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη INTIME


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη INTIME

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ‘ Σώματος Στρατού, ενώ υπήρξε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Έπειτα, η κ. Σακελλαροπούλου διένυσε απόσταση πεζή έως τις εξέδρες των επισήμων επί της οδού Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να παρακολουθήσει από κοντά την 60λέπτη στρατιωτική παρέλαση.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο του Γ ' Σώματος Στρατού INTIME

Το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου F16 και η απάντηση της Σακελλαροπούλου

“Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”. Με αυτούς τους στίχους του Κωστή Παλαμά, ο πιλότος του F-16 που εντυπωσίασε τους Θεσσαλονικείς με τους ελιγμούς του στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης, Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους επισήμους αλλά και τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

“Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα χρόνια πολλά Μακεδονία”, ανέφερε επίσης ο πιλότος ο οποίος στο μήνυμά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έπος του ’40.

Το μήνυμα του πιλότου:

“Ελληνίδες Έλληνες χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που ελληνική ψυχή κοίταξε στα ματιά τον εχθρό, και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε επαληθεύοντας τα λόγια του Κωστή Παλαμά. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα χρόνια πολλά Μακεδονία”.

Σακελλαροπούλου: Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις

“Σήμερα τιμάμε αυτούς που στο Έπος του ’40 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις που μας προασπίζουν από κάθε κίνδυνο σε γη, αέρα θάλασσα. Χρόνια πολλά”, ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον πιλότο του F-16.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη INTIME


Το εντυπωσιακό άλμα αλεξιπτωτιστών στη λήξη της παρέλασης

Με ένα εντυπωσιακό άλμα δύο αλεξιπτωτιστές παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημαδεύοντας έτσι τη λήξη της φετινής στρατιωτικής παρέλασης, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν άλμα ελεύθερης πτώσης από αέρος, λίγα μέτρα μακριά από τη θέση όπου καθόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αλεξιπτωτιστής την στιγμή που παρέδωσε την ελληνική σημαία, απευθυνόμενος στην ΠτΔ είπε μεταξύ άλλων ότι “παραδίδουμε τη σημαία για την οποία έχουμε ορκιστεί να υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανιδα του αίματός μας”.

Το “παρών” στην παρέλαση εκτός από την ΠτΔ και τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έδωσαν και άλλα μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν την παρέλαση οι: Πρέσβης Βρετανίας, Μάθιου Λοτζ, Υπουργός Άμυνας Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

Ο Στράτος Σιμόπουλος εκπροσώπησε την προεδρία της Ελληνικής Βουλής. Επίσης, στην παρέλαση το “παρών” έδωσαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των κομμάτων, του Στρατού και της ΕΛΑΣ: Νίκος Χριστοδουλάκης για το ΚΙΝΑΛ, Σωκράτης Φάμελλος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, καθώς και οι πρυτάνεις του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα