Αίγυπτος: Απεργια πείνας ξεκίνησε φυλακισμένος γιατρός – Γιατί κατηγορείται

Αίγυπτος: Απεργια πείνας ξεκίνησε φυλακισμένος γιατρός – Γιατί κατηγορείται
Φυλακές στην Αίγυπτο AP

Ο Ουάλιντ Σάουκι, μια από τις μορφές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, ο οποίος έχει φυλακιστεί από το 2018, άρχισε απεργία πείνας.

Μια από τις μορφές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην Αίγυπτο άρχισε απεργία πείνας για να καταγγείλει το ότι παραμένει σε προληπτική κράτηση επί τρία και πλέον χρόνια, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η κυριότερη ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Ο Ουάλιντ Σάουκι, γιατρός 35 ετών, ήταν το 2008 ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος της 6ης Απριλίου, που τρία χρόνια αργότερα κινητοποίησε εκατομμύρια Αιγύπτιους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατηγορείται πως ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση

Ο κ. Σάουκι φυλακίστηκε τη 14η Οκτωβρίου 2018 αφού κατηγορήθηκε πως «ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση». Αυτός ο χαρακτηρισμός, που αφορούσε αρχικά κυρίως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, επεκτάθηκε κατόπιν στο σύνολο των κομμάτων και των ενώσεων διεκδικούσαν εκδημοκρατισμό και συνδέθηκαν με την «επανάσταση» του 2011, αφού την εξουσία κατέλαβε ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, το 2013.

Έπειτα από 22 μήνες κράτησης –η προληπτική κράτηση στην Αίγυπτο δεν μπορεί με βάση τη νομοθεσία να υπερβαίνει τα δύο χρόνια– ο κ. Σάουκι κρίθηκε αποφυλακιστέος, παρότι αντιμετώπιζε δίωξη.

Μολαταύτα δεν αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το όνομά του ενεπλάκη σε άλλη υπόθεση, τεχνική στην οποία καταφεύγει συχνά το καθεστώς του κ. Σίσι για να παρατείνει επ’ αόριστον τις προληπτικές φυλακίσεις, σύμφωνα με ΜΚΟ.

«Κατηγορείται πως είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση που είχε γίνει ενώ βρισκόταν στη φυλακή», ανέφερε η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα (EIPR).

Ο Ουάλιντ Σάουκι ξεκίνησε απεργία πείνας

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κ. Σάουκι ενημερώθηκε χθες Κυριακή από τη σύζυγο αυτού του τελευταίους πως αποφάσισε να πάψει να τρέφεται.

Η Αίγυπτος, με πάνω από 60.000 κρατούμενους συνείδησης σύμφωνα με ΜΚΟ, δέχεται συχνά επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «καταστροφική».

Οι ΗΠΑ, που θεωρούν ότι οι αιγυπτιακές αρχές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πρακτικά όλα τα πεδία –από την παιδική εργασία ως τις εξωδικαστικές εκτελέσεις– έχουν παγώσει το 10% της βοήθειας που χορηγούν στη χώρα.

Ο παλαιστίνιος ακτιβιστής Ράμι Σάαθ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του Ιανουαρίου έπειτα από 900 ημέρες κράτησης σε αιγυπτιακή φυλακή, έκανε λόγο για «απάνθρωπη μεταχείριση», με «18 ως 32 ανθρώπους μέσα σε κάθε κελί 23 τετραγωνικών μέτρων» και «ελάχιστη τροφή».

Ο κ. Σίσι παρουσίασε από τη δική του πλευρά το φθινόπωρο την «εθνική στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Επέμεινε στο ότι η παιδεία, η υγεία και η ηλεκτροδότηση είναι δικαιώματα πιο απαραίτητα από αυτό της συνάθροισης, για παράδειγμα, που είναι πρακτικά απαγορευμένη στη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα