Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα το δεύτερο στάδιο άρσης μέτρων - Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς EUROKINISSI

Αναλυτικά οι νέοι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων που ανοίγουν στις 11 Μαΐου και των σχολείων. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για μετακίνηση εργαζομένων στα νησιά.

Στο «φαινόμενο της πλατείας» και σε όσους επιχειρούν να αναγάγουν την πανδημία σε ευκαιρία πολιτικής αντιπαράθεσης, προσπάθησε για πολλοστή φορά να εξηγήσει και να απαντήσει, με τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι συμπεριφορές, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλω να μιλήσω ιδιαίτερα για κάποιους, που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια, συγκεντρώνονται σε πλατείες και βλέπουμε εικόνες προ της εποχής του κορδονιού. Προσπαθώντας να δώσουν μάλιστα, πολιτική χροιά στην κίνησή τους, λες και αντιστέκονται σε κάτι. Επιχειρούν να αναγάγουν ένα υγειονομικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό. Ο κορονοϊός ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις κάνει. Υπάρχει, κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Δεν εξαφανίστηκε και κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει η Αστυνομία. Ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές, καθυστερεί την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα, δείχνει έλλειψη σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων και ο καθένας μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, δεν μπορεί όμως να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του και να υπονομεύει την συλλογική προσπάθεια μιας κοινωνίας, όταν μάλιστα ξέρει από τις εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο, τι ακριβώς θα μπορούσε ή μπορεί να συμβεί».

Αναλυτικά η σημερινή ενημέρωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είχε ως εξής:

«Αύριο κάνουμε ένα ακόμη βήμα, το επόμενο βήμα. Περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες. Η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου αλλά και κάθε σταδίου άρσης των μέτρων, εξαρτάται, όπως αναφέρουμε διαρκώς, από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών».

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από αύριο και οι κανόνες λειτουργίας τους

«Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή ενημέρωση υπενθυμίζοντας τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
 • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
 • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
 • εγγραφών μουσικής και εικόνας
 • παιχνιδιών κάθε είδους
 • ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
 • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
 • ρολογιών και κοσμημάτων
 • καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης επανεκκινούν οι εξής επιχειρήσεις:

 • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
 • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
 • τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Επιπλέον επαναλειτουργούν:

Οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος επαναλειτουργούν οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά  παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας.

Επομένως, από αύριο, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, εργαζόμενοι δηλαδή και πελάτες, εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής: για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου έως 20 τ.μ., 4 άτομα. Από 20-100 τ.μ., 4 άτομα συν ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Άρα 12 άτομα στα 100 τ.μ. Άνω των 100 τ.μ., 12 άτομα συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ. Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου, ισχύει και το κριτήριο επιπέδων. Δηλαδή, επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο. Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10η πρωινή, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7 το πρωί.

Ισχύει υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και από τους πελάτες και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο. Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις Σχολές Οδηγών επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού, με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα εξής:

 • Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
 • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε Λαϊκές Αγορές, έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
 • Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό, δηλαδή το 50%, στις παράλληλες Λαϊκές Αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή συνωστισμού και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων».

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για μετακίνηση εργαζομένων στα νησιά

«Από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο. Οι ανωτέρω μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζομένους, με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη. Στις ανωτέρω δηλώσεις-βεβαιώσεις υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

Α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου η εργαζόμενου, δηλαδή ονοματεπώνυμο, διεύθυνση τηλέφωνο και ΑΜΚΑ.

Β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», π.χ. είτε το Ε3 της πρόσληψης του είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου είτε το Ε8 των υπερωριών είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.

Γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

Δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης

Ε) Ο τόπος, το νησί δηλαδή εργασίας.

Οι εν λόγω δηλώσεις-βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα».

Οι κανόνες λειτουργίας των σχολείων

«Επίσης, αύριο επαναλειτουργούν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Να θυμίσω και πάλι τους κανόνες, όπως έχουν καθοριστεί σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεννόηση με την Υγειονομική Επιτροπή. Η νέα καθημερινότητα στα σχολεία μας είναι η εξής:

 • Περιορίζεται  συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
 • Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος.
 • Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
 • Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15.
 • Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών, χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
 • Η απόσταση μεταξύ των μαθητών, πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο.
 • Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Προκειμένου να μειωθεί ο συγχρωτισμός είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα:

 • Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
 • Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.
 • Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.
 • Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

Επισημαίνεται ότι εκτός από την διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

"Ο ιός κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς"

«Τέλος θα ήθελα να κάνω αναφορά στις εικόνες από πολλούς χώρους που δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Θέλω να το επαναλάβω με όση δύναμη μπορώ, έστω και αν γίνομαι κουραστικός. Δεν είναι έτσι. Μπορεί τα στοιχεία να είναι όντως πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε με συνέπεια τα μέτρα. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί, ούτε καμία επιστημονική τεκμηρίωση το δείχνει, πώς θα είναι τα πράγματα σε 10-15 ημέρες από τώρα. Μη μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Αντικατοπτρίζουν το τι κάναμε πριν 10-14 ημέρες και ό,τι κάνουμε σήμερα, θα φανεί αντίστοιχα σε 10-14 ημέρες.

Μπορεί τα στοιχεία όντως να είναι καλά, αλλά ξαναλέω είναι γιατί έτσι εφαρμόσαμε με συνέπεια τα μέτρα πριν αρκετές ημέρες. Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι. Προφανώς δεν μπορούμε απλά να μένουμε ες αεί στο σπίτι, όμως όπου βγούμε ό,τι κάνουμε πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής. Χέρια, απόσταση, μάσκα.

Θέλω να μιλήσω ιδιαίτερα για κάποιους, που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια, συγκεντρώνονται σε πλατείες και βλέπουμε εικόνες προ της εποχής του κορδονιού. Προσπαθώντας να δώσουν μάλιστα, πολιτική χροιά στην κίνησή τους, λες και αντιστέκονται σε κάτι.

Επιχειρούν να αναγάγουν ένα υγειονομικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό. Ο κορωνοϊός ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις κάνει. Υπάρχει, κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Δεν εξαφανίστηκε και κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει η Αστυνομία.

Ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές, καθυστερεί την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα, δείχνει έλλειψη σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων και ο καθένας μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, δεν μπορεί όμως να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του και να υπονομεύει την συλλογική προσπάθεια μιας κοινωνίας, όταν μάλιστα ξέρει από τις εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο, τι ακριβώς θα μπορούσε ή μπορεί να συμβεί.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι, η άρση των μέτρων είναι μία μεγάλη πρόκληση γιατί επιστρέφουμε σε μία νέα καθημερινότητα. Επιστρέφουμε στη δουλειά, γυρνάμε στο σχολείο, πάμε ξανά βόλτα με φίλους, τίποτα όμως δεν είναι το ίδιο.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελούν οι κανόνες που θα μας προφυλάξουν, που θα μας προστατεύσουν, που θα μας κρατήσουν υγιείς. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας. Τρεις κανόνες που θα μας επιτρέψουν να μην γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χθες, να μείνουμε ασφαλείς, να βγούμε και από αυτή τη φάση πραγματικά νικητές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: άρση μέτρων, Νίκος Χαρδαλιάς, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network