Άρση Μέτρων: Γιατί αποφασίστηκε τώρα η ευρεία χρήση μάσκας

Άρση Μέτρων: Γιατί αποφασίστηκε τώρα η ευρεία χρήση μάσκας
Γιατί αποφασίστηκε τώρα η ευρεία χρήση μάσκας AP

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κατάσταση της επιδημίας πλέον έχει αλλάξει και επιβάλλεται η χρήση της μάσκας καθώς η κοινωνία "ανοίγει".

Η επιβολή της χρήσης μάσκας τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία δηλώνει τη διαφορετική στάση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έναντι αυτής που είχε υιοθετήσεις πριν μερικές εβδομάδες, δικαιολογείται από την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης της επιδημίας καθώς η “κοινωνία ανοίγει”. Η χρήση είναι ένα επιπλέον εργαλείο σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τώρα που γίνεται και η σταδιακή άρση μέτρων.  

Ειδικότερα για τη χρήση μάσκας ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι “ως ισχυρή σύσταση και υποχρέωση ανάλογα με τον χώρο και ιδιαίτερα εκεί που παρατηρείται ιδιαίτερος συγχρωτισμός, ίσως να φαίνεται παράλογο το ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τοποθετείται σήμερα διαφορετικά σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν. Τώρα όμως έχουμε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας ενώ τότε όχι. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down. Όπως μάλιστα είχε πει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, «μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. 

Τότε όπως είπε, είχαν εκτιμηθεί  και οι κίνδυνοι από τη χρήση της, ενώ το «απαγορευτικό» που είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας. Τώρα οι συνθήκες σιγα σιγα γίνονται άλλες. “Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση και η η κοινωνία σταδιακά θ’ ανοίξει, ενώ τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν και πρέπει να κάνουμε ότι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας”. 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

“Η χρήση της μάσκας θα γίνει σαν ένα συμπληρωματικό μετρό για τον ιό και όχι για να μην κολλήσουμε αλλά κυρίως για να μη με τα δώσουμε στους άλλους τον ιό μας. Όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Οι πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. 

“Όπως και τότε μας έδιναν στο δικαίωμα να τοποθετηθούμε ενάντια , όμως σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση και υποχρέωση για χρήση της μάσκας ή του καλύμματος στόματος είναι ένα σημαντικό επιπλέον μετρό και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα” επεσήμανε ο καθηγητής.

«Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει μάσκα ισχύει το μέτρο της κάλυψης του προσώπου σε περίπτωση βήχα, αν φταρνιστώ να χρησιμοποιήσω τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο, τώρα μάλιστα που είναι και μία εποχή που αυξάνονται οι αλλεργίες στο πληθυσμό. Η πάνινη, υφασμάτινη ακόμα και χάρτινη μάσκα δε γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς ταυτόχρονο πολύ καλή τήρηση της υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό» εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα