Διπλασιάζονται τα πρόστιμα από Μεγάλο Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα από Μεγάλο Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα
Έλεγχοι της αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη της Πρέβεζας στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό Eurokinissi

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επέκταση του διπλασιασμού του προστίμου των 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Σαρωτικοί έλεγχοι για τον "λόγο μετακίνησης Β4".

Την επέκταση του διπλασιασμού του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση σε όλη τη χώρα για τις ημέρες του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, την απόφαση αυτή την δικαιολόγησε στην προσπάθεια της κυβέρνησης όχι μόνο να προστατέψει τους 9 στους 10 πολίτες που οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα και τα ακολουθούν πιστά, αλλά και για να προλάβουν τον έναν στους δέκα που θα θελήσει να βγει έξω και να θέσει σε κίνδυνο όλο την προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει γίνει.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι ισχύουν για το Πάσχα όλα τα υφιστάμενα μέτρα και δεν υπάρχουν προβλεπόμενες εξαιρέσεις για μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, αντιθέτως όμως για να προστατέψουν την πλειονότητα, «από το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ και έως την Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνουμε σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση. Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα».

«Καταχρηστική και παραπειστική της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα να υφίσταται της συνέπειες κάποιων λίγων, που δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, θεωρώντας ότι οι περιορισμοί ισχύουν για τους άλλους αλλά αυτοί εξαιρούνται, να υπονομεύουν την συνολική προσπάθεια και να θέτουν σε κίνδυνο συμπολίτες μας, ειδικά τους ηλικιωμένους. Βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της προσπάθειας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των όσων έχουν καταφέρει οι συμπολίτες μας που εδώ και εβδομάδες με περισσή αυταπάρνηση υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, τηρούν τα μέτρα».

Ο Υφυπουργός υπενθύμισε πως οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα συνεχίσουν αυτές τις ημέρες να γίνονται δίχως την παρουσία πιστών και αύριο τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι για λόγους περιορισμού εξάπλωσης του ιού, γίνεται παράταση της προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων από την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα έως τις 12 το βράδυ της 15ης Μαΐου 2020, για τη μεταφορά επιβατών από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών. Ειδικά, όσον αφορά τη Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οδηγίες για τους ασθενείς που κάνουν ακτινοθεραπείες σε νοσοκομεία της Αθήνας

Αναφορικά με τους ασθενείς που έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα για να κάνουν ακτινοθεραπείες. Με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν εξασφαλιστεί δωμάτια σε ξενοδοχείο των Αθηνών που μπορούν να μισθώσουν οι ασθενείς που μεταβαίνουν στην Αθήνα για ακτινοθεραπεία και οι συνοδοί τους προκειμένου να μείνουν για τη διάρκεια της θεραπείας τους. Οι συμπολίτες μας αυτοί, θα πρέπει να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Τμήματος Ακτινοθεραπειών, ο οποίος θα τους ενημερώσει σχετικά. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής:

  • Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ακτινοθεραπειών θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο τηλέφωνο 210-3248098 προκειμένου να ενημερώσει για την ανάγκη στέγασης του ασθενούς και η Γενική Γραμματεία θα τον κατευθύνει σχετικά.
  • Ο ασθενής θα παίρνει βεβαίωση από το νοσοκομείο, θα φέρει την διάρκεια της θεραπείας του και θα την δείχνει στην υποδοχή του ξενοδοχείου.
  • Το Υπουργείο Υγείας στις επόμενες ώρες θα στείλει άμεσα σχετικό έγγραφο στα νοσοκομεία «Αττικό», «Μεταξά», «Άγιος Σάββας», «Άγιοι Ανάργυροι», «Αλεξάνδρας» και «Αρεταίειο», τα οποία κάνουν ακτινοθεραπείες, ώστε να ενημερώνουν τους προϊσταμένους των τμημάτων ακτινοθεραπείας για τη διαδικασία και το τηλέφωνο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που πρέπει να καλούν.
  • Η ισχύς της δυνατότητας αυτής ξεκινάει από την Τρίτη 21 Απριλίου και από τις 8 το πρωί.

Πρόσθετα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρήθηκε σήμερα στα λογιστικά γραφεία λόγω έναρξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού υπενθύμισε κυρίως στους ηλικιωμένους ότι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα λογιστικά γραφεία, ενώ η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου.

Σχετικά τώρα με τον έλεγχο τον οποίο υποβλήθηκαν οι επιβάτες των τριών πτήσεων που έφτασαν χθες στη χώρα μας, ένα τεστ βγήκε θετικό και όλα τα υπόλοιπα αρνητικά. Πρόκειται για τους επιβάτες των δύο τακτικών πτήσεων που έφτασαν στην Αθήνα από Ντόχα και Βρυξέλλες, άλλη μία η οποία ήταν πτήση επαναπατρισμού από τη Λάρνακα. Οι επιβάτες των οποίων τα τεστ βγήκαν αρνητικά μπορούν να συνεχίσουν την 14ήμερη καραντίνα στα σπίτια τους.

Ένα θετικό κρούσμα σε οικισμούς Ρομά της Θεσσαλίας σε 416 ελέγχους

Τέλος, ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου και ανίχνευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας, στους οικισμούς Ρομά. Στην ενότητα της Λάρισας, στη Νέα Σμύρνη έγιναν 49 έλεγχοι με ένα θετικό κρούσμα, στον Τύρναβο σε 76 ελέγχους, στα Φάρσαλα σε 48 ελέγχους, στην ενότητα των Τρικάλων, Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι σε 46 ελέγχους, στην ενότητα της Καρδίτσας, Μαύρικα Καρδίτσας σε 43 ελέγχους, στους Σοφάδες, στον παλαιό οικισμό Νέας Ζωής σε 70 ελέγχους, αλλά και στην ενότητα της Μαγνησίας, σε Αλιβέρι, Αγία Παρασκευή, Νεάπολη Βόλου, 25 ελέγχους, όλα ήταν αρνητικά. Συνολικά 416 δείγματα μέχρι στιγμής με μόνο ένα θετικό κρούσμα.

Ξεπέρασαν τους 42.000 οι παραβάτες των άσκοπων μετακινήσεων

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 41 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας.

Συγκεκριμένα, 14 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στην Αττική, 9 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Δυτική Μακεδονία, ένας στη Δυτική Ελλάδα και ένας στην Ήπειρο.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 32 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 495 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 285 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 614 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 228 στην Αττική, 58 στην Κεντρική Μακεδονία, 48 στη Δυτική Ελλάδα, 44 στη Θεσσαλονίκη, 41 στην Κρήτη, 38 στην Πελοπόννησο, 33 στο Βόρειο Αιγαίο, 32 στη Στερεά Ελλάδα, 24 στο Νότιο Αιγαίο, 21 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 19 στα Ιόνια Νησιά, 14 στη Θεσσαλία, 11 στην Ήπειρο και 3 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 42.606 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα