Χρήστος Παππάς: Η αρχή του τέλους για τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής

Χρήστος Παππάς: Η αρχή του τέλους για τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής
O "υπαρχηγός" της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς AP/ Thanassis Stavrakis

Μετά από εννέα μήνες κρυφτό με τις αρχές, ο Χρήστος Παππάς, ο "υπαρχηγός" της Χρυσής Αυγής, οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, προκειμένου να "συναντήσει" τους συγκατηγορούμενούς του στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Την τελευταία φορά που ο Χρήστος Παππάς βρέθηκε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ήταν η ημέρα που είχε κληθεί να απολογηθεί με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Είκοσι μήνες μετά, θα οδηγηθεί και πάλι μπροστά της, αυτή τη φορά για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Χρήστος Παππάς μέχρι τελευταία στιγμή είχε προσπαθήσει μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας να «πείσει» -μέσω του συνηγόρου του- τους δικαστές να αναστείλουν την ποινή κάθειρξης 13 ετών και 3 μηνών που το ειχε επιβληθεί χωρίς ελαφρυντικό, για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα) και παράνομη οπλοκατοχή (πλημμέλημα).

«Ο χρόνος της κράτησης δε γυρίζει πίσω είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν το δικαστήριο σας δεν αναστείλει τη ποινή ενός ανθρώπου που ο ίδιος πήγε στην αστυνομία, θα ξέρετε μέχρι το Εφετείο, πως θα έχει εκτίσει τη ποινή το» είχε αναφέρει ο συνήγορός του Περικλής Σταυριανάκης, προσθέτοντας: «Δεν θα ήθελα ποτέ ο άνθρωπος αυτός να πει ότι αδικήθηκα. Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση».

Ωστόσο, όπως φάνηκε αργότερα, ο καταδικασθείς ήταν έτοιμος να εκτελέσει και ένα δεύτερο σχέδιο δράσης, το οποίο έθεσε σε λειτουργία σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής στις 7 Οκτωβρίου του 2020, αλλά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόφασης, στις 22 Οκτωβρίου του 2020. Έτσι, αντί την τελευταία ημέρα της δίκης, να βρεθεί στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή, μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εκείνος είχε εξαφανιστεί.

Από την ημέρα εκείνη και έπειτα, τα σενάρια που ακούγονταν, ήταν πολυάριθμα. Άλλοι υποστήριζαν ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό και μάλιστα, σε χώρα των Βαλκανίων. Άλλοι ότι βρισκόταν κρυμμένος στην Ελλάδα, ενδεχομένως κάπου στον τόπο καταγωγής του, στο Νομό Ιωαννίνων. Τελικά, η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο απλή. Ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στου Ζωγράφου, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και 10 χιλιόμετρα από το σπίτι του στου Παπάγου.

Η σύλληψη

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εδώ και καιρό είχε εντοπιστεί το Νο2 της Χρυσής Αυγής. Ο λόγος δε που δεν είχε γίνει συντομότερα η σύλληψη, ήταν γιατί τους τελευταίους εννέα μήνες -όσο και καταζητούνταν- δεν είχε βγει καθόλου από το διαμέρισμα που τον φιλοξενούσαν στου Ζωγράφου, ούτε καν μεταμφιεσμένος.

Αμέσως μετά την είσοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμα, ο καταδικασθείς για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ σήμερα Παρασκευή (2/7) αναμένεται να μεταχθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Παππάς θα πάρει το δρόμο για τη φυλακή, όπως και η πλειοψηφία της πρώην ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, η 52χρονη Ουκρανή, η οποία και τον φιλοξενούσε στο διαμέρισμά της, επίσης συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η γυναίκα κατηγορείται για παραβίαση δικαστικής απόφασης (169Α ΠΚ).

Σύμφωνα με την παράγραφο 3, «Όποιος εν γνώσει ματαιώνει την εκτέλεση της ποινής ή του μέτρου ασφαλείας που επιβλήθηκε σε άλλον τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Η πράξη μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος την τέλεσε υπέρ κάποιου οικείου του».

“Ιδεολογικές αναζητήσεις”

Ο Χρήστος Παππάς όπως και η υπόλοιπη πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, δεν βρέθηκε πολλές φορές στη δικαστική αίθουσα. Απεναντίας, ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μάλιστα, μόνο μία φορά έλαβε το λόγο και αυτή ήταν η μέρα της απολογία του τον Οκτώβριο του 2019. Τότε, με την αποστομωτική δικαιολογία «πλάκα κάναμε», ο Χρ. Παππάς επιχείρησε να εξηγήσει τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ίδιο με το γιο του, παιδί ακόμα, να χαιρετούν ναζιστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος υποστήριξε ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή, επανέλαβε -όπως και άλλοι βουλευτές- ότι πρόκειται πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ μίλησε για την «πολιτική μόδα της Χρυσής Αυγής». Ο Χρ. Παππάς αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης, όσο και το ρόλο του καθοδηγητή, κάνοντας λόγο για «λεκτικές υπερβολές» σε κείμενά του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα