Χριστούγεννα με lockdown: Τι ανοίγει και πώς την Δευτέρα - Ψώνια με click away

Εικόνα από τη Θεσσαλονίκη σε καιρό lockdown
Εικόνα από τη Θεσσαλονίκη σε καιρό lockdown MOTIONTEAM

Μικρό άνοιγμα της αγοράς από τις 14 Δεκεμβρίου. Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αγορές με click away και τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες στις γιορτές.

Μικρό άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων, θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα (14/12), πάντα με τα απαραίτητα μέτρα και περιορισμούς στο πλαίσιο του lockdown, όπως ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή (11/12).

Κομμωτήρια και κουρεία σηκώνουν και πάλι ρολά σε όλη τη χώρα, όπως και τα μικρά βιβλιοπωλεία ενώ η διαδικασία του Click Away για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα εφαρμοστεί από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Τα κομμωτήρια και κουρεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα από Δευτέρα, με τους εξής κανόνες:

 • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
 • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές ,13-20-27 Δεκεμβρίου.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα ως 100 τετραγωνικά ή ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά για καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων. Το μέτρο αφορά 1.784 καταστήματα που πωλούν μόνο βιβλία, σε όλη την επικράτεια.

Θα ανοίξουν επίσης οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ.

Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 στο 13033.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα σουπερμαρκετ. Θα επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών σε αυτά με τη μέθοδο του click away.

Click Away και πρόστιμα

Η διαδικασία του Click Away αφορά τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Πρόκειται επί της ουσίας για την εξ αποστάσεως παραγγελία και πληρωμή των προϊόντων και τη μετέπειτα παραλαβή τους από το κατάστημα. Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του Click Away στέλνοντας τον κωδικό 2. Το μέτρο του Click Away θα επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.

Για όσους δεν τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ έχει ξεκαθαριστεί από τις αρχές, πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, η λειτουργία του Click Away θα αποσυρθεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


 

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να κάνουν τα ψώνια τους με τη μέθοδο Click Away:

 • Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.
 • Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.
 • Οι ουρές θα επιτρέπονται έως εννιά άτομα, με απόσταση δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον.
Χριστούγεννα με lockdown: Τι ανοίγει και πώς την Δευτέρα - Ψώνια με click away
Χριστούγεννα με lockdown: Τι ανοίγει και πώς την Δευτέρα - Ψώνια με click away
Χριστούγεννα με lockdown: Τι ανοίγει και πώς την Δευτέρα - Ψώνια με click away

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

 • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο.
 • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
 • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
 • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
 • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
 • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Για τις επιχειρήσεις

Παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων:

 • Πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ
 • Αναστολή λειτουργία από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες
 • Για τους καταναλωτές

Παρουσία εντός καταστήματος:

 • Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή:

 • Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Για δύο ημέρες θα ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς κατά την περίοδο των εορτών, όπου η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς lockdown.

Συγκεκριμένα, οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίξουν για τους πιστούς ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Τις δυο αυτές ημέρες, θα επιτρέπεται η παρουσία ως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μάλιστα, την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εορτασμό των Θεοφανίων, διευκρινίστηκε πως δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Lockdown, Χριστούγεννα, click away, κομμωτήρια, Εκκλησία
SHARE:

24Media Network