“Comic N’ Play”: Κάθε κόμικ και μια ιστορία

“Comic N’ Play”: Κάθε κόμικ και μια ιστορία

Με το πιο επίκαιρο μήνυμα, την αλληλεγγύη, η 19η έκθεση κόμικ, ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ στη χώρα μας, ξεπερνάει το εμπόδιο του κορονοϊού και δίνει το "παρών" για ακόμα μια χρονιά.

Η 19η έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών «Comic N’ Play 2020» μεταδίδει το πιο επίκαιρο και αναγκαίο μήνυμα: την αλληλεγγύη.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ που διοργανώνονται ετησίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Comic N’ Play δεν θα μπορούσε παρά να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει ο COVID-19 και να δώσει το παρών για άλλη μια χρονιά. «Όπως και με τις προηγούμενες 18 διοργανώσεις μας, έτσι και φέτος, όποτε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα το ξεπερνάμε με υπομονή, καλή διάθεση και…αυτοσχεδιάζοντας!» δηλώνει ο Νίκος Δαλαμπύρας, εκδότης της 9 ης Διάστασης και υπεύθυνος συντονισμού της έκθεσης Comic N’ Play.

Η φετινή χρονιά ορόσημο και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ήρθαν να προστεθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα μας. Η πενία (ή ένδεια), η ανεργία και η κάθε είδους διάκριση είχαν ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση και τη δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος τους, παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα. Οι προβληματισμοί και τα ερωτηματικά που ήρθα στην επιφάνεια, προκάλεσαν την αναζήτηση λύσεων. Μια από αυτές είναι η προώθηση της εναλλακτικής αφήγησης για τις διαπολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν από την μετανάστευση, μέσω των κόμικς. Άλλωστε, ο κόσμος των κόμικς ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης μπορεί να συμβάλει στον αγώνα για ένα κόσμο πιο δίκαιο.

Οι φίλιες δυνάμεις που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της πρώτης έκθεσης στη χώρα μας, σε 100% περιβάλλον εικονικής περιήγησης, ήταν η εκδοτική Ένατη Διάσταση, ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής και η ActionAid, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIAKMigrACTION. Ενός προγράμματος για την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας χώρας.

Αυτό ήταν και το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των διοργανωτών, από τον οποίο προέκυψε η θεματική του φεστιβάλ με τίτλο «Οι σκέψεις των άλλων». «Τα κόμικς και τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, όταν εξυπηρετούν την ελεύθερη έκφραση του ατόμου, καλλιεργούν την κριτική του σκέψη απέναντι στους όποιους προβληματισμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση ταυτιζόμαστε απόλυτα με την φιλοσοφία και τις ευαισθησίες της ActionAid και γι’ αυτό άλλωστε προέκυψε αυτή η γόνιμη συνεργασία», προσθέτει ο κ. Δαλαμπύρας.

Στη βάση αυτής της συνεργασίας, σχεδιάστηκε και φιλοξενήθηκε η έκθεση κόμικς με τίτλο «Τώρα μένω πια εδώ», στόχος της οποίας είναι να αναδείξει τις θετικές πτυχές της ένταξης προσφύγων/ισσών και μεταναστών/στριών στην ελληνική κοινωνία. Για τις ανάγκες της έκθεσης «επελέγησαν και κλήθηκαν έμπειροι δημιουργοί, ικανοί να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σοβαρό θέμα. Τα έργα τους επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση» δηλώνει ο Σταύρος Κιουτσιούκης, Δημιουργός κόμικς/ Εικονογράφος & Καλλιτεχνικός υπεύθυνος Comic N’ Play. Η πρόσβαση στα έργα είναι ελεύθερη για το κοινό μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών του φεστιβάλ και όπως κάθε χρόνο, θα συγκεντρωθούν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα