Δημήτρης Λιγνάδης: Οι μαρτυρίες που τον “καίνε”

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι μαρτυρίες που τον “καίνε”
O Δημήτρης Λιγνάδης στον ανακριτή Eurokinissi

Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο είναι πλέον ο Δημ. Λιγνάδης, ο οποίος για δεύτερη ημέρα -και μέχρι την Τετάρτη που θα απολογηθεί- κρατείται στη ΓΑΔΑ. Καταλυτική η κατάθεση της 40χρονης μάρτυρα - κλειδί.

Ένα βαρύ κατηγορητήριο, που περιγράφει τις πράξεις εκείνες που τον έφεραν αντιμέτωπο με την κακουργηματική κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, έχει πλέον απέναντι του ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται για δεύτερο βράδυ στη ΓΑΔΑ, προετοιμάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή μέχρι την Τετάρτη (24/2), οπότε και αναμένεται να απολογηθεί.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε σιδεροδέσμιος το πρωί της Κυριακής στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου παρέμεινε όχι περισσότερο από μία ώρα, ζητώντας από την 19η τακτική ανακρίτρια να του χορηγήσει προθεσμία, για να λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Ο ίδιος πάντως, μέσω του συνηγόρου του, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο Νίκος Γεωργουλέας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του εντολέα του “είναι πλήρης άρνηση για τέτοια περιστατικά”. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ο κατηγορούμενος γνωρίζει τους καταγγέλλοντες, σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας. Πάντως, ο σκηνοθέτης στο πλαίσιο της ενημέρωσης του για το περιεχόμενο της δικογραφίας θα δει και φωτογραφίες των φερόμενων ως θυμάτων, προκειμένου να πει αν τους αναγνωρίζει.

Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ισχυρισμοί του Δημ. Λιγνάδη ως προς τα όσα αποτρόπαια του καταλογίζει μέσω του κατηγορητηρίου, η ίδια η ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και οι μάρτυρες που τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν στις εισαγγελικές αρχές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται -κατά πληροφορίες- στο ένταλμα σύλληψης, ο κατηγορούμενος “με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση” και εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα, καλλιέργησε “κλίμα εμπιστοσύνης” με τα θύματα του τα οποία βρίσκονταν σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης φέρεται είτε να ασκούσε βία σε βάρος των θυμάτων είτε να τα οδηγούσε σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς τους. Η 19η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, αναφέρει επίσης στο ένταλμα σύλληψης ότι ο ίδιος εμφανίζεται να έδρασε επί πολλά έτη «με εμμονή και εγκληματική ροπή», ενώ επέλεγε ως θύματά του κατά κύριο λόγο ανήλικους ή αλλοδαπούς.

“Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα”

Η μαρτυρία που κινητοποίησε τις αρχές, ανοίγοντας το δρόμο της σύλληψης, ήταν ουσιαστικά εκείνη της 40χρονης γυναίκας, η οποία ανήκε στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη προ πενταετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που κατέθετε κάτω από άκρα μυστικότητα για ώρες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της περασμένη Παρασκευή, φέρεται να υποστήριξε πως είχε γνώση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι την είχε απειλήσει, όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει.

“Το 2016 του είπα «Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω». Μου απάντησε «Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα” εμφανίζεται να είπε στον εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε: “Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια έρχονταν”.

Η κατάθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις μηνυτήριες αναφορές που είχαν ήδη υποβληθεί καταγγέλλοντας σεξουαλική βία σε ανήλικα αγόρια, ενώ αμέσως μετά ακόμη ένα μάρτυρας, τον οποίο είχε προτείνει προς εξέταση ο 25χρονος μηνυτής, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το διαμέρισμα στο Μεταξουργείου, αλλά δήλωσε πως και εκείνος είχε βρεθεί εκεί. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ο ίδιος και άλλα ανήλικα αγόρια -μεταξύ των οποίων και ο 25χρονος μηνυτής- είχαν πάει στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου, ο οποίος πρώτα τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις, πράγμα το οποίο δεν συνέβη γιατί η παρέα αποχώρησε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα