BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο και βαριά πρόστιμα

BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο και βαριά πρόστιμα

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι Mercedes - Benz και BMW στην Ελλάδα, μετά την ποινική δίωξη που άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα "μαύρου χρήματος". Το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν

Ποινική δίωξη σε BMW - Mercedes άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα "μαύρου χρήματος", σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ».

Ειδικότερα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων των δύο εταιρειών για τα κακουργήματα της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα αναμένεται να επιβληθούν, σε πρώτη φάση, πρόστιμα 66 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είναι αρκετά παλιότερη καθώς την είχε φέρει στο φως ο ρ/σ Στο Κόκκινο το 2014, και αφορά στις υποτιμολογήσεις που διενεργούσαν κατά την εισαγωγή των οχημάτων από την Γερμανία την περίοδο 2011 - 2013, αποκομίζοντας συνολικό όφελος 32,6 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επεκταθούν τώρα σε όλες τις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων.

Οι αντιπροσωπείες εισήγαγαν με πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα με δηλώντας τιμές εισαγωγής κατά πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας.

Το ιστορικό

Ισχυρές ενδείξεις για εκτεταμένο λαθρεμπόριο κατά την εισαγωγή αυτοκινήτων από την ΒΜW , αλλά και ομολογημένη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων από την DAIMLER BENZ μητρική της Mercedes,συνθέτουν μεταξύ άλλων το ευρύ φάσμα των έκνομων δραστηριοτήτων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη η "Φυλή των Φίλων"- σε συνέχεια σχετικού  ρεπορτάζ - απο τον  Στάθη  Σχοινά, τον συνεργάτη του  γερμανικού περιοδικού Σπήγκελ, Θοδωρή Κούβακα και της εφημερίδας; FM VOICE Γιώργο Ανδρή:

"Η υπόθεση της φοροδιαφυγής των BMW και MERCEDES ,για την οποία το ΣΔΟΕ παρέδωσε στη αρμόδια Εφορία πόρισμα για φοροδιαφυγή 200 εκατομμυρίων συν πρόστιμα και προσαυξήσεις ,εν συνόλο 600 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται να λιμνάζει. Ας σημειωθεί ότι σε τηλεοπτική εκπομπή ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε την ύπαρξη του θέματος υποστηρίζοντας αορίστως ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη".

Tο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel:

BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο και βαριά πρόστιμα

Για το θέμα της πιθανής λαθρεμπορίας απο την ΒΜW γνωστοποιήθηκε και  νέα περίπτωση οχήματος με διαφορετικό αριθμό πλαισίου στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα «εξαφάνισης» 200 και πλέον οχημάτων απο να σύνολο 1.200 που ξεφορτώθηκαν μεν στο Βόλο, όμως εκτελωνίστηκαν περί τα 950. Για το θέμα επι του οποίου είχε διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα κατα της διαφθοράς Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση

Τέλος για το θέμα της δωροδοκίας παρουσιάστηκε έγγραφο του Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο η μητρική επιχείρηση της MERCEDES δωροδόκησε αξιωματούχους σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θέμα το οποίο δεν έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής τις ελληνικές αρχές.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Κολούμπια

BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο και βαριά πρόστιμα
BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο και βαριά πρόστιμα

 

Στη σελίδα 3, παράγραφος 7 αναφέρεται οτι κατά τη περίοδο 1998-2008 δωροδοκήθηκαν αξιωματούχοι στην Ελλάδα και ακόμη 21 χώρες ώστε να «εξασφαλιστούν συμβόλαια με κυβερνητικούς πελάτες - government customers- για τον αγορά οχημάτων της Daimler ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ»:

Ο Δημήτρης Γελαλής,υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα φορολογικής πολιτικής, παρουσίασε συνολικά -κατά τη διάρκεια της εκπομπής- το συνολικότερο θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που πλην των αυτοκινητοβιομηχανιών περιλαμβάνει και τις Χοχτιφ (για την οποία με τελεσίδικη απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών  υπάρχει καταδίκη καταβολής 170 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή),την MDIA MARKT,τη SATURN και τη MAN.

"Μετά τις αποκαλύψεις, για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του γερμανικού συνδέσμου Βιομηχάνων προς τη Μέρκελ, ενώ τον Νοέμβριο 2013 κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο υπήρξε και συνάντηση Σαμαρά-Σόιμπλε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mercedes, Βέτσε στο Χιλτον του Βερολίνου συνάντηση για το περιεχόμενο της οποίας δεν μάθαμε ποτέ τίποτα", σημειώνει το "Κόκκινο".

πηγή: Αγορά,  Στο Κόκκινο

SHARE:

24Media Network