Δολοφονία Καραϊβάζ: Το προφίλ των δύο συλληφθέντων – Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το προφίλ των δύο συλληφθέντων – Πώς έφτασαν στα ίχνη τους
Γιώργος Καραϊβάζ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Το παρελθόν των δύο ατόμων που συνελήφθησαν για την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Το βανάκι που τους "έκαψε".

Τα πρώτα εντάλματα σύλληψης για την δολοφονία Καραϊβάζ εκδόθηκαν από τον αρμόδιο Ανακριτή και εκτελέστηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής την Παρασκευή (28/4).

Οι αστυνομικοί που δεν είχαν σταματήσει στιγμή να ερευνούν την πολύ δύσκολη αυτή υπόθεση, όσα στοιχεία είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα συμπεριέλαβαν στην δικογραφία και την υπέβαλαν στον Εισαγγελέα για να τα αξιολογήσει και να κρίνει αν μπορούσαν να προκύψουν διώξεις σε βάρος κάποιων σε αυτή την φάση.

Όντως υπήρχαν αρκετά στοιχεία που έκαιγαν δύο αδέρφια 40 και 48 ετών με καταγωγή από την Μάνη που είναι και οι δύο σεσημασμένοι. Ο ένας για ληστείες και ο άλλος για εκβιασμούς και για συμμετοχή παλιότερα στην εγκληματική οργάνωση του «Καράφλα» όπως ήταν γνωστός Μ. Καραγιάννης. Τα δύο αδέρφια φέρονται μετά την δολοφονία του «Καράφλα» να είχε ενταχθεί στην συμμορία εξίσου πολύ γνωστού μαφιόζου που είχε πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας έξω από φούρνο στην Βούλα τον Ιούλιο του 2020 γνωστού και ως «Θαμνάκια».

Στη δικογραφία έχουν ταυτοποιηθεί και αναφέρονται ακόμη δύο Έλληνες από την ομάδα των τεσσάρων που εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην δολοφονική επίθεση. Για αυτούς, στην παρούσα φάση, η συλλογή των στοιχείων συνεχίζεται και θα αξιολογηθεί από την Δικαιοσύνη στην πορεία, αν μπορούν να εκδοθούν και για εκείνους εντάλματα σύλληψης. Και αυτοί φαίνεται να συμμετείχαν στην ίδια συμμορία, με τα ίδια αδέρφια.

Από την ανάλυση των βιντεοληπτικών υλικών από το σημείο, την γύρω και την ευρύτερη περιοχή και έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν ο Γιώργος Καραϊβάζ, είχε προκύψει πως οι δράστες με την μηχανή τον παρακολουθούσαν, όπως όμως τον παρακολουθούσε και ένα βανάκι, επί δύο ημέρες, το οποίο βανάκι εμφανίστηκε πάλι στα πλάνα την ημέρα του εγκλήματος κατά την διαφυγή των δραστών, όπου εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι μετέφερε την υποστηρικτική ομάδα αν αυτή χρειαζόταν να επέμβει.

Το βανάκι αυτό ήταν Ι.Χ. και το οδηγούσε το μεγαλύτερο από τα αδέλφια και ανήκε στην εταιρία καθαρισμού της συντρόφου του στην Νίκαια, οπότε προέκυψε το συμπέρασμα της άμεσης εμπλοκής του με την υπόθεση. Τα δύο αδέλφια κατηγορούνται για συναυτουργεία στην ανθρωποκτονία Καραϊβάζ. Για τον μεγαλύτερο αδερφό υπάρχει εικόνα ότι οδηγούσε το βανάκι της υποστηρικτικής ομάδας και για τον μικρότερο εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους δράστες που επέβαιναν στο σκούτερ και εκτέλεσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ.  Παράλληλα, για το ίδιο άτομο εκτελέστηκε και  ένταλμα για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη που είχε γίνει με επίσης μαφιόζικο τρόπο έξω από γυμναστήριο στο Γαλάτσι, τον Δεκέμβριο του 2021. “Σύμπτωση” και σε εκείνη την δολοφονία είχε χρησιμοποιηθεί σκούτερ και εικάζεται πως συμμετείχε η ίδια ομάδα.

Στην περίπτωση, μάλιστα, Καραϊβάζ, προέκυψε και για εκεί πως το σκούτερ ανήκε σε άτομο από το ευρύτερο περιβάλλον των κατηγορουμένων στο οποίο είχαν βάλει πλαστές πινακίδες.

Το άλλο στοιχείο που επίσης καίει τα δύο αδέρφια για την συμμετοχή τους στην δολοφονία Καραϊβάζ, είναι τα στίγματα των κινητών τους τηλεφώνων. Τα τελευταία στίγματα της κεραίας για τα κινητά τους εκπέμπουν στην περιοχή που έγινε η δολοφονία στον Άλιμο, όπου τα έκλεισαν λίγο πριν το έγκλημα και τα άνοιξαν ξανά στις περιοχές που κατέληξαν για να κρυφτούν μετά το έγκλημα. Το ίδιο λάθος φαίνεται να είχαν πράξει και στην περίπτωση Κοντογιώργη.

Ο ένας συνελήφθη μετά από αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση έξω από το κατάστημα της συντρόφου του στη Νίκαια και ο άλλος στο σπίτι του στον Νέο Βουτζά.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της δολοφονίας τα οποία οι Αρχές εκτιμούν ότι ίσως έχουν να κάνουν με τις αποκαλύψεις που έκανε ο αδικοχαμένος αστυνομικός συντάκτης για την δράση των κυκλωμάτων αυτών της νύχτα και τον μεταξύ τους πόλεμο, με ονόματα και αναλυτικά στοιχεία για την δραστηριότητά τους.

Η έρευνα προφανώς και συνεχίζεται μέχρι να ταυτοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να οδηγηθούν ενώπιο της Δικαιοσύνης και μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

Η Ελληνική Αστυνομία για να μπορέσει να φτάσει μέχρι τέλους αυτή την υπόθεση έχει ζητήσει και την συνδρομή της europol από εξειδικευμένα κλιμάκια που έχουν τεχνολογικές δυνατότητες για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην ανάκτηση κωδικοποιημένων συνομιλιών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. και η ανάρτηση του Υπουργού

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομία αναφέρει για την υπόθεση:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, αμέσως μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, του 30ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, δύο ημεδαποί, 40 και 48 ετών, κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που τελέστηκε την 9 Απριλίου 2021».

Τις εξελίξεις στην υπόθεση Καραϊβάζ που σίγουρα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέροντας:

«Είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εξιχνιαστεί η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Όσος χρόνος και αν χρειαστεί να περάσει.

Πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα -για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης- που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου δημοσιογράφου.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα, που οδηγεί στην εξιχνίαση άλλης μίας δολοφονίας.

Όσοι χρησιμοποίησαν αυτή την τραγική υπόθεση, για να συκοφαντήσουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Κυβέρνηση συνολικά και την Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν μία συγγνώμη.

Συνεχίζουμε όλα όσα πρέπει για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα