‘Προέκυψε η απενοχοποίηση του Παπακωνσταντίνου’, λέει ο Β. Δημακόπουλος

‘Προέκυψε η απενοχοποίηση του Παπακωνσταντίνου’, λέει ο Β. Δημακόπουλος
, , ` `, , 25 , 2015 / Former finance minister George Papakonstantinou appears before a special court to face charges for allegedly tampering with a confidential tax document known as the 'Lagarde list', in Athens, Greece on February 25, 2015 Sooc

Ο τρίτος συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού υποστήριξε ότι έχει αποδειχθεί η αθωότητα του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ υποστήριξε ότι τα υπό διερεύνηση αδικήματα έχουν παραγραφε

Την αθωότητα του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε ο συνήγορος Β. Δημακόπουλος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι τα αδικήματα που τον βαραίνουν, έχουν παραγραφεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν τέλεσε τη νόθευση. Δεν απεδείχθη πως είναι ένοχος και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να τεθούν υπέρ του κατηγορούμενου, είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή του ο τρίτος υπερασπιστής του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Έκανε λόγο για “ανεξήγητα στοχευμένα ανοίγματα αρχείων σε ημερομηνίες που ο κατηγορούμενος δεν κατείχε το usb”, προσθέτοντας πως ο πρώην υπουργός δεν μετέβαλε τη θέση ή τον ισχυρισμό του για τίποτα: ” Αυτή η συνέπεια του αποτελεί  τον ασφαλέστερο  δείκτη της ειλικρίνειας του. Μόνο όποιος έχει βιώσει την πραγματικότητα  αταλάντευτα επιμένει σε αυτή. Μόνο όποιος έχει αγκαλιάσει την αλήθεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε μάχη για να πείσει αλλά διατηρούσε απόλυτα ακέραιη την ειλικρίνειά του”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ουσιαστικά χαρακτήρισε θύμα σκευωρίας τον Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι για να πλήξει κανείς τον πρώην υπουργό “έπρεπε να διαγράψει τα ονόματα”. Και συνέχισε: “Δεν νομιμοποιείται κανείς να καταλογίζει στον κ. Παπακωνσταντίνου δόλο γνώσης και θέλησης για να μειώσει την περιουσία του Δημοσίου”.

Κατά τον Β. Δημακόπουλο, ο πρώην υπουργός “φέρεται ότι έχει κίνητρο για τη διαγραφή, αλλά ένας τρίτος φέρεται να έχει το κίνητρο της προσβολής του.  Ασφαλώς ο Παπακωνσταντίνου δεν ωθήθηκε να κάνει μία πράξη για να βοηθήσει τους συγγενείς του και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει αν υπήρχε πρόβλημα με τις καταθέσεις τους, όπως αναφέρει το βούλευμα. Τούτο σημαίνει μωρή ενέργεια, ανόητη δηλαδή, και προσκρούει στην παραδοχή ότι οι συγγενείς δεν είναι ηθικοί αυτουργοί των πράξεων του”.

Επεσήμανε επίσης, πως την υπό εξέταση περίοδο “το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα ήταν ότι ήθελε κάθε μήνα 4 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας. Αν ω μη γέννητο συμβεί σήμερα κάτι τέτοιο, όλοι θα μακαρίζουν αυτόν που χλεύαζαν”.

Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Την ξεκάθαρη θέση της υπεράσπισης οτι τα αδικήματα σε βάρος του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος διατύπωσε στην αγόρευση του ο κ. Δημακόπουλος.

“Παρά την επιθυμία του κ. Παπακωνσταντίνου, η υπεράσπιση θα θέσει το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας. Η επικαλούμενη ερμηνεία του βουλεύματος προσκρούει στο Σύνταγμα και αποτελούν πολιτικής φύσεως αιτιολογία” είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος θεωρεί πως “οι νομικοί ισχυρισμοί λειτουργούν ως “κέλυφος” για να αποκρυβεί η αλήθεια. Γι’ αυτό το λόγο λοιδωρήθηκε από ΜΜΕ και ιστοσελίδες και εκείνος στάθηκε με ευγένεια και υποδειγματική συμπεριφορά,. Δικαιωματικά αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών. Δεν είναι ο ένοχος της αλλοίωσης του usb”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα