Serial killer στην Κύπρο: Η ιστορία της Κόκκινης Λίμνης που έγινε υγρός τάφος των θυμάτων του “Ορέστη”

Serial killer στην Κύπρο: Η ιστορία της Κόκκινης Λίμνης που έγινε υγρός τάφος των θυμάτων του “Ορέστη”

Από τα κόκκινα νερά της λίμνης έχει ήδη ανασυρθεί μία βαλίτσα, στην οποία ο 35χρονος ίλαρχος είχε βάλει τη σορό ενός από τα θύματά του. Η μηδενική ορατότητα κατέστησε χθες, για άλλη μια ημέρα, άκαρπες τις έρευνες για τη δεύτερη βαλίτσα του θανάτου.

Σε υγρό τάφο για τρεις αθώες ψυχές, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο κοριτσάκι μετέτρεψε την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος της Κύπρου “Ορέστης”.

Από τα κόκκινα νερά έχει ήδη ανασυρθεί μία βαλίτσα, στην οποία ο 35χρονος ίλαρχος είχε βάλει τη σορό ενός από τα θύματά του. Η μηδενική ορατότητα στην Κόκκινη Λίμνη κατέστησε χθες, για άλλη μια ημέρα, άκαρπες τις έρευνες των μελών της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, καθώς και της ιδιωτικής εταιρείας, οι οποίοι ψάχνουν τις άλλες δύο βαλίτσες θανάτου, εντός της λίμνης.

Παρότι, έχει εντοπιστεί δεύτερο αντικείμενο και σηματοδοτήθηκε, καθότι πιθανώς να πρόκειται για δεύτερη βαλίτσα, εντούτοις, λόγω της έλλειψης ορατότητας στη λίμνη δεν κατέστη δυνατό, στο σημείο να επιχειρήσει δύτης, για να το ανασύρει και να διαφανεί ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Άννα Μαρινάκη

Ως εκ τούτου, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας, και στο σημείο που ο 35χρονος ύποπτος είχε υποδείξει, το περασμένο Σάββατο στις Αρχές.

Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της και οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, άκαρπες ήταν οι έρευνες των δυτών και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, για εντοπισμό της σορού της εξάχρονης Σιέρρα, την οποία ο ύποπτος υπέδειξε ότι την πέταξε εκεί μετά το θάνατο της.

Άννα Μαρινάκη

Ποια είναι όμως η Κόκκινη Λίμνη, η οποία έχει πλέον συνδεθεί άρρηκτα με τα φρικιαστικά εγκλήματα του 35χρονου Ίλαρχου; Η Λίμνη της Κοκκινοπεζούλας όπως λέγεται η περιοχή -που αποτελεί απότοκο της εξόρυξης μεταλλευμάτων- και το χωριό Μιτσερό βρίσκονται σε απόσταση περίπου 28 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από τη Λευκωσία.

Κατά την περίοδο του 1950, έρευνες της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, είχαν εντοπίσει κοιτάσματα σιδηροπυρίτη στην περιοχή Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό. Ως αποτέλεσμα, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός του Μιτσερού (και των γύρω χωριών καθώς και αρκετοί Ελλαδίτες και Τουρκοκύπριοι) ξεκίνησαν να αναζητούν εργασία στο μεταλλείο του χωριού.

Άννα Μαρινάκη

Το μεταλλείο της Κοκκινοπεζούλας σταμάτησε να λειτουργεί το 1967. Οι εκρήξεις που γίνονταν για τον εντοπισμό των μεταλλευμάτων άφησαν αρκετούς τραυματίες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα ο χώρος είχε γεμίσει με τοξική σκόνη επικίνδυνη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Πολλοί μεταλλωρύχοι εξαιτίας της μόλυνσης των πνευμόνων τους από την σκόνη (πνευμοκονίαση) δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν, να εργαστούν, να περπατήσουν και αρκετοί οδηγήθηκαν στον θάνατο. Η καταστροφή όμως υπήρξε δραματική και στο περιβάλλον της περιοχής: Η οξύτητα και η μόλυνση της λίμνης και του χώματος είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν τα πουλιά, τα ζώα αλλά και τα περισσότερα από τα δέντρα στην περιοχή γύρω από τη λίμνη.

Άννα Μαρινάκη

Η λίμνη της Κοκκινοπεζούλας αποτελεί δείγμα της καταστροφής της φύσης από την ανθρώπινη επέμβαση: Το νερό της λίμνης είχε χρωματιστεί κόκκινο από τα μεταλλεύματα και η υψηλή οξύτητα του δεν επέτρεπε σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό να αναπτυχθεί.

Άννα Μαρινάκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα