Την Τρίτη η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής στη δίκη Παπακωνσταντίνου

ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η απολογία του πρώην υπουργού, μετά από σχεδόν πέντε ώρες. Την Τρίτη η εισαγγελέας Ξένιας Δημητρίου, θα εισηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο την ποινική μεταχείρηση του κατηγορούμενου

Την Τρίτη αποφασίστηκε ότι θα αγορεύσει η αντισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, την εισήγησή της επί την ενοχή ή την απαλλαγή από τις κατηγορίες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μετά από σχεδόν πέντε ώρες απολογίας, ο κατηγορούμενος για απόπειρα απιστίας κατά του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, το Ειδικό Δικαστήριο διέκοψε της διαδικασία, προκειμένου να προετοιμαστεί η εισαγγελική λειτουργός.

Ο υπουργός του Μνημονίου

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κλείνοντας την απολογία του, λέγοντας: "Στην Ελλάδα δεν μπορώ να δουλέψω ή να κυκλοφορήσω. Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Αυτή είναι η μοίρα του "υπουργού του Μνημονίου". Αν δεν υπήρχε αυτή η δίκη, θα είχα φύγει ήδη στο εξωτερικό".

Είχε προηγηθεί βροχή ερωτήσεων τόσο από την εισαγγελέα της έδρας, όσο και από τα μέλη του δικαστηρίου σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.

Εισαγγελέας: Πόσα αρχεία ανοίξατε;

Κατηγορούμενος: Ένα ή δύο..

Εισαγγελέας: Γιατί στην έκθεση αναφέρονται 24;

Κατηγορούμενος: Οι πραγματογνώμονες έχουν πει ότι οι ημερομηνίες και ώρες είναι φερόμενες. Δ εν είναι δύσκολο να έρθει κάποιος και να προσθέσει μία σειρά από ανοίγματα που θα παραπέμπουν σε μένα.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν την στείλατε την λίστα έστω και αργότερα αφού τη δώσατε στον υπάλληλό σας;

Κατηγορούμενος: Στην θητεία μου επιχείρησα να κάνω το ουσιαστικό και όχι τυπικό. Με το τυπικό δεν θα μπορούσα να πάω στο Eurogroup, στη Λαγκάρντ και στην Ελβετίδα ομόλογο μου. Θα ήμουν ανοικτός να κατηγορηθώ ότι επίτηδες ΄"έκαψα" τη λίστα. Διότι θα έβγαινε σε όλες τις εφημερίδες.

Εισαγγελέας: Έχουν ανοιχθεί 24 και 16 και άλλα 7, την 1η Ιουλίου από το ίδιο username αν αυτά "φυτεύτηκαν" τα με τα δεδομένα μετά την παράδοση στον Διώτη πως φαίνεται να έχουν γίνει από τον ίδιο χρήστη με αυτόν που πρωτοάνοιξε αρχείο;

Κατηγορούμενος: Αυτό είναι εφικτό και όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Μιλάμε για άλλο usb. Το άλλο, το δικό μου, το έχουν καταστρέψει. Αυτό μου δημιουργεί ενδείξεις ότι έχουν γίνει περιέργα πράγματα. Αν κάποιος οδηγεί ένα φίατ και κάποιος άλλος επίσης και σκοτώσει έναν άνθρωπο, είμαι εγώ αυτός;

Στις ερωτήσεις γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, το αρχικό cd, αλλά μόνο το αντίγραφό του (usb), ο ίδιος απάντησε: "Το μέλημά μου δεν ήταν να καλύψω τον εαυτό μου, το μέλημά μου είναι να βγει αποτέλεσμα. Το χρέος μου ήταν να μεταδώσω την πληροφορία και αυτό έκανα".

Εξήγησε δε, πως κράτησε το cd ο ίδιος, καθώς "από το ΣΔΟΕ έχουν διαρρεύσει ένα σωρό πράγματα, η λίστα της Τράπεζας της Ελλάδας, διέρρεαν εντολές ελέγχου. Από τη γραμματεία μου, δεν βγήκε ποτέ η επιστολή του Τρισέ που απειλούσε να κλείσει τις κάνουλες  στην Ελλάδα και θα κατέρρε η χώρα αν έβγαινε στη δημοσιότητα".

Σύνεδρος: Πότε υπέπεσε στην αντίληψή σας ότι δεν έχετε το cd;

Κατηγορούμενος: Το Σεπτέμβριο του 2012 όταν το αναζήτησα λόγω της υπόθεσης.

Σύνεδρος: Ξέρετε ότι αν βρισκόταν εκείνο και ισχύουν αυτά που λέτε, δεν θα ερχόσασταν εδώ.. Δεν ρωτήσατε τους εργαζόμενούς σας; Πως το σκεφτήκατε και δεν προχωρήσατε σε περαιτέρω ενέργειες, για τον εαυτό σας;

Κατηγορούμενος: Αν το είχαν πάρει μαζί τους ή τους είχε παραπέσει, πόσο εύκολο θα ήταν να το πουν ότι το είχαν πάρει; Έψαξα στο σπίτι μου, μήπως ήταν στα πράγματά μου.

Σύνεδρος: Και το συνοδευτικό έγγραφο;

Κατηγορούμενος: Δεν είμαι σίγουρος τί έγινε και με αυτό.

Σύνεδρος: Πάει και το cd, πάει και το συνοδευτικό... Γιατί δεν σκεφθήκατε να στείλετε στον κ. Διώτη το cd, αλλά το αντεγραμμένο στικ; Ετσι θα είχατε καταλάβει κιόλας ότι δεν το είχατε..

Κατηγορούμενος: Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα... Τότε θεώρησα ότι αυτό που μεταβιβάζω, είναι η πληροφορία. Εμεινα εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Παπακωνσταντίνου: 'Τους χάλασα τη σούπα. Ένοχο το ΣΔΟΕ και επιχειρηματικοί κύκλοι'

"Μου την στήσανε" λέει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

SHARE:

24Media Network