Εξόριστες λόγω θέσης: Οι Αφγανές γυναίκες πολιτικοί της Ελλάδας, στέλνουν το μήνυμά τους

Εξόριστες λόγω θέσης: Οι Αφγανές γυναίκες πολιτικοί της Ελλάδας, στέλνουν το μήνυμά τους

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν η τελετή έναρξης του Afghan Women Parliamentarians and Leaders Network (AWPLN), την Τρίτη, 5 Απριλίου στις 17:00 στην Παλιά Βουλή.

Η οργάνωση ιδρύθηκε από γυναίκες με ηγετικούς ρόλους και θέσεις επιρροής και ευθύνης στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και σημαντικό αριθμό κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίες διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, με την υποστήριξη μιας διεθνούς αλυσίδας αλληλεγγύης.

Το ιστορικό γεγονός της δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου με επικεφαλής γυναίκες, είχε επίσης έναν βαθύ συμβολισμό: ιδρύθηκε στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, μετά την κατάρρευση της δημοκρατίας στη δική τους χώρα.

Στην Παλιά Βουλή, εναρκτήριους χαιρετισμούς έκαναν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, η Stella Ronner-Grubaki, Πρέσβης για το Φύλο και τη Διαφορετικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικής Δράσης (EEAS), η Hanna Neumann, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου (Κόμμα Πρασίνων/EFA), ο Μάνος Μοσχόπουλος από το Open Society Foundations, και η Ναντίνα Χριστοπούλου από το Δίκτυο Μέλισσα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Χαρά Καφαντάρη και ο Γιώργος Ψυχογιός, μέλη του κοινοβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ), ο βουλευτής Γιώργος Καμίνης, ο Βασίλης Χρονόπουλος (Κίνημα Αλλαγής), και ο Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι – Αλληλεγγύη) καθώς και αντιπροσωποι Πρεσβειών, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων. Ανάμεσά τους και οι γυναίκες επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της Ουκρανικής κοινότητας, οι οποίες μοιράστηκαν ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία και το Αφγανιστάν.



Από τις πρώτες μέρες της εξορίας τους στην Ελλάδα, οι γυναίκες πολιτικοί άρχισαν να συναντιούνται και να οργανώνουν τη δράση τους στο Δίκτυο Μέλισσα, το οποίο είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας αυτόνομης οργάνωσης με διεθνή εμβέλεια, με στόχο να ακουστεί παντού η φωνή τους. Έχουν συσταθεί θεματικές επιτροπές και διενεργούνται διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου εντός και εκτός ΕΕ και επαφές με ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο, ενώ συμμετέχουν και στο Φόρουμ των Αφγανών Γυναικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικής Δράσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα