Green pass μόνο για νησιά και προειδοποιήσεις στους ανεμβολίαστους

Green pass μόνο για νησιά και προειδοποιήσεις στους ανεμβολίαστους
Πολίτες αναμένουν να επιβιβαστούν στο καράβι EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Η κυβέρνηση αποκλείει νέο lockdown το φθινόπωρο και προαναγγέλλει ότι τυχόν περιορισμοί δεν θα αφορούν όσους έχουν εμβολιαστεί.

Σε μία απόφαση ενδεικτική του πως σκοπεύει να κινηθεί εάν έλθει τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο προχώρησε χθες η κυβέρνηση: Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει στα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης, είτε εάν είναι ανεμβολίαστος με PCR ή rapid test, αλλά όχι με self test.

Οι αποφάσεις για τις χερσαίες μετακινήσεις θα ληφθούν αργότερα, παρότι φέρεται να έπεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο αντίστοιχων μέτρων για τα τις μετακινήσεις από νομό σε νομό με ΚΤΕΛ ή τρένο. Όμως το Μαξίμου ήδη έχει στείλει δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου το μήνυμα πως τυχόν νέοι περιορισμοί θα αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους και η χθεσινή κίνηση ήταν προάγγελος σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα για τις μετακινήσεις ενηλίκων προς τα νησιά είναι η υποχρέωση για PCR ή rapid test αντί για self test, καθώς ούτως ή άλλως και προηγουμένως όποιος είχε εμβολιαστεί μπορούσε να ταξιδέψει απλώς με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς πρόσθετο έλεγχο. Το σκεπτικό, λένε από την κυβέρνηση, είναι ότι τα νησιά είναι πιο ευάλωτα και λόγω τουρισμού, αλλά και λόγω αποστάσεων, καθώς δεν είναι ίδιες οι δυνατότητες του συστήματος υγείας και δεν είναι εύκολη η μετακίνηση σε περίπτωση σοβαρής νόσησης.

Ουσιαστικά βέβαια, όπως και με την υποχρέωση για PCR ή rapid test αλλά όχι self test στους κλειστούς χώρους της εστίασης και ανοιχτούς χώρους της νυχτερινής διασκέδασης, το μέτρο αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους μη εμβολιασμένους: Είτε θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για PCR ή rapid test είτε να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που είναι δωρεάν.

Εν τω μεταξύ μετά τις “απειλές” του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στους καταστηματάρχες της εστίασης που διαφωνούν με το διαχωρισμό καταστημάτων, ο κ. Σκέρτσος προειδοποίησε γενικότερα ότι δεν πρόκειται σε περίπτωση τέταρτου κύματος να εφαρμοστεί γενικό lockdown, αλλά θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους και δη χωρίς οικονομική στήριξη. Το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς συνταγματικά προβλήματα είναι ένα ερώτημα, ωστόσο αυτό θέλει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση είναι ότι δεν προχωρήσει σε γενικούς περιορισμούς με όποιες συνέπειες στην οικονομία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα