Νέα μέτρα: Γαλλικό μοντέλο για τους άνω των 65 και… “αυστριακές” απειλές

Νέα μέτρα: Γαλλικό μοντέλο για τους άνω των 65 και… “αυστριακές” απειλές
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι άνω των 65 θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους μόνο με 3η δόση, αλλά επισήμως δεν συζητά υποχρεωτικότητα ούτε αυστριακό lockdown για ανεμβολίαστους παρά τις δηλώσεις Πλεύρη- Βορίδη.

Το “γαλλικό μοντέλο”, ώστε να πιεστούν οι άνω των 65 να κάνουν και την τρίτη δόση, εξετάζει επισήμως η κυβέρνηση, ενώ Πλεύρης- Βορίδης “κάνουν το λαγό” για αυστριακού τύπου lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον ένα ή άλλο τρόπο να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από το News24/7 για το γαλλικό και αυστριακό μοντέλο, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι: “Η βασική φιλοσοφία των υγειονομικών μέτρων από την οποία δε θα γίνουν παρεκκλίσεις αφορά στην αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης. Η τρίτη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους έχουν εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση ό,τι πρέπει να κάνει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα έχουν προστασία όντας εμβολιασμένοι όπως πρέπει, δηλαδή και με τρίτη δόση, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από εκεί και πέρα αναφέρθηκε σε μέτρα και ιδέες που ακούγονται και επανέλαβε ότι γίνεται “μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την πρώτη και τρίτη δόση”, ενώ άφησε ανοιχτό να υπάρξουν “σημειακές βελτιώσεις” που θα ενθαρρύνουν την εμβολιαστική κάλυψη και της πρώτης και της τρίτης δόσης και δε θα παρεκκλίνουν από την ουσία των μέτρων.

“Δε συζητάμε περιορισμό ελευθεριών για εμβολιασμένους και σε καμία περίπτωση κανενός είδους lockdown”, τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δε συζητά υποχρεωτικότητα ή κυρώσεις στους ανεμβολίαστους, σε αντίθετο μήκος κύματος με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Είναι σαφές ότι Πλεύρης και Βορίδης βάζουν στο τραπέζι το σενάριο μέτρων για τους ανεμβολίαστους όπως το σκληρό πλαίσιο της Αυστρίας, σε μία προσπάθεια να πιέσουν όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο. Όμως επισήμως η κυβέρνηση δεν θέλει, ακόμη τουλάχιστον, να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς ένα lockdown για ανεμβολίαστους θα προκαλούσε και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των ΜΜΜ στις ώρες αιχμής και αύξηση των υποχρεωτικών τεστ για ανεμβολίαστους. Εκτός ατζέντας όμως είναι η αύξηση τηλεργασίας.

“Το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους Ιατρικούς συλλόγους στην κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.”, δήλωσε επίσης ο κ.Οικονόμου.

“Για να στηρίξουμε το ΕΣΥ πρέπει η χώρα να είναι ανοιχτή”

Κατηγόρησε δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι με πρωτοστάτη τον Αλέξη Τσίπρα, επιδίδεται “σε εμπόριο φόβου και καταστροφολογίας, αδυνατώντας να κατανοήσει την αλληλεξάρτηση των κρίσεων”. Και συνέδεσε την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με αυτή των ανατιμήσεων και την ενεργειακή κρίση.

“Η χώρα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, με εξαιρέσεις, ες αεί. Για την στήριξη του Ε.Σ.Υ. και την αντίσταση στην πανδημία απαιτούνται οικονομικοί πόροι. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που αποτελούν σε ένα τους κομμάτι παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας, απαιτείται μια οικονομία σε λειτουργία και επίσης χρειάζονται οικονομικοί πόροι. Με άλλα λόγια, για να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ., τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρέπει η χώρα να είναι ανοιχτή, η οικονομία να λειτουργεί, να παράγεται πλούτος”, δήλωσε ο κ.Οικονόμου.

“Η πολιτική στήριξης για το Ε.Σ.Υ., για τα νοικοκυριά, και τις επιχειρήσεις και μέσα στην πανδημία και στη συνέχεια απέναντι στις ανατιμήσεις που έρχονται είναι σήμερα εφικτή, ανάμεσα στα άλλα, επειδή η Κυβέρνηση φρόντισε να προχωρήσει έγκαιρα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αφού είχε εξασφαλίσει δωρεάν, ασφαλή και εύκολο εμβολιασμό για όλους. Η πρωτοφανής επιτυχία της τουριστικής σεζόν επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας αυτή. Και τώρα ενόψει των Χριστουγέννων, καταλαβαίνουν όλοι ότι η Πατρίδα, οι άνθρωποι του μόχθου, η δημιουργική Ελλάδα, χρειάζονται μια ανοικτή και λειτουργική κοινωνία”, πρόσθεσε και κατέληξε:

“Η άρνηση εμβολιασμού και η μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, εκτός από τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για την ζωή των αρνητών, αλλά και των υπολοίπων, δημιουργεί ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα: Υπονομεύει τη χώρα συνολικά και υποθηκεύει τον μόχθο, τον κόπο και τα αποτελέσματα που πετύχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα