Κορονοϊός: Ώρα μηδέν για το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Ώρα μηδέν για το ΕΣΥ
Προβληματίζει η συνεχόμενη αύξηση νοσηλειών λόγω κορονοϊού, ειδικά σε κλίνες ΜΕΘ. AP

Κατειλημμένο σχεδόν το σύνολο των κλινών σε ΜΕΘ και η κατάσταση δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη για τις αντοχές των νοσοκομείων. Θα πρέπει να δούμε ραγδαία μείωση των κρουσμάτων για να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νέο ρεκόρ έξι και πλέον μηνών καταγράφηκε χθες στις διασωληνώσεις λόγω κορονοϊού, με τις υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για τις αντοχές του ΕΣΥ. Ήδη ελάχιστες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας covid είναι ελεύθερες, όταν την ίδια ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια να ανοίξουν νέες.

Ειδικότερα τα περιθώρια για να επεκταθούν οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά covid είναι περιορισμένες στα δημόσια νοσοκομεία και η μόνη διέξοδος είναι να μεταφερθούν non covid περιστατικά σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Αυτό βέβαια δεν είναι απλό καθώς θα πρέπει εξειδικευμένο προσωπικό να καλύψει τις νέες κλίνες στο ΕΣΥ. Και το προσωπικό που υπάρχει είναι ήδη κουρασμένο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς.

“Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ., αναφέρει ότι η πληρότητα στις non covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην Επικράτεια και στην Αττική το 90%. «Για αυτούς τους ασθενείς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μισθώσει παραπάνω από 160 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται”.

Ξέφυγε η επιδημία

Η Κυβέρνηση μπορεί να έχει εξασφαλίσει ότι μπορεί, όμως γνώριζε ή από πέρυσι και περισσότερο από την πορεία του 4ου κύματος, ότι οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι δεδομένες και όχι απεριόριστες, Ρίσκαρε σε μεγάλο βαθμό το να μη λάβει τα τωρινά μέτρα νωρίτερα και αυτό έχει αντίκτυπο.

Αυτή τη στιγμή δε βιώνουμε την επίπτωση κάποιας νέας μετάλλαξης εντός συνόρων αλλά αυτά που ξέρουμε ήδη από την Μετάλλαξη Δέλτα. Όμως δεν προετοιμαστήκαμε παρά το γεγονός ότι είχαμε ήδη δεδομένα για την αναμενόμενη επίπτωση από τα ποσοστά εμβολιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ήδη περίπου 650 διασωληνωμένους και μέσα τον Νοέμβριο πλέον των 2000 νεκρούς. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα θα έπρεπε να είχαμε λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά της επιδημίας νωρίτερα και λογικά αυτό θα είχε επιδράσει όπως συμβαίνει τώρα στην αύξηση του εμβολιασμού.

Μια χαλαρή αισιοδοξία προκύπτει από την υποχώρηση των νέων κρουσμάτων με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να βρίσκεται βέβαια στα 6400 την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να δούμε ραγδαία μείωση των κρουσμάτων προκειμένου να θεωρηθεί αυτό ως ικανή συνθήκη για μείωση των πιέσεων.

Το σημερινό επίπεδο των κρουσμάτων το είχαμε δει και πριν από 3 εβδομάδες και βλέπουμε σήμερα τι κατάσταση επικρατεί. Ακόμη δεν έχουμε βιώσει την επίπτωση της ανόδου του στα 6.800. Δυστυχώς το σενάριο να δούμε άνω των 700 διασωληνωμένων αναμένεται να επαληθευτεί γρήγορα και αυτό θα μεταφραστεί σε νέους θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWS 24/7 ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ “ΣΩΤΗΡΙΑ”:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version