Κορονοϊός: Στους 68 οι νεκροί στην Ελλάδα – 60 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Στους 68 οι νεκροί στην Ελλάδα – 60 νέα κρούσματα
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 68 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα 1673 κρούσματα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 60 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1673.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, είχαμε 9 καταγεγραμμένους θανάτους, φτάνοντας συνολικά 68 από την έναρξη της επιδημίας. Η μέση ηλικία ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Οι 19 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 92, 72 άνδρες και 20 γυναίκες με ενδιάμεση ηλικία τα 66 έτη. Περισσότεροι από το 70% έχουν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία πάνω από 70 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από την εντατική.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 343 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 592 αποτελούν επαφές ήδη γνωστού κρούσματος, ενώ τα υπόλοιπα είτε δεν έχουν γνωστή πηγή προέλευσης είτε ακόμη διερευνώνται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας πριν από δύο με τρεις εβδομάδες που είναι περίπου ο μέσος όρος των ημερών για να φτάσει κάποιος στο θάνατο. Επίσης αντιπροσωπεύουν τη διαπίστωση ότι από όσους μπαίνουν σε ΜΕΘ ένα ποσοστό δυστυχώς δεν τα καταφέρνει.

Αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας μετά και τις σχετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ για τη χρήση από ασυμπτωματικά άτομο και πόσο συμμετέχουν στη διασπορά της νόσου. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί άθελά τους να συμμετέχουν στη διασπορά της νόσου. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το Αμερικανικό CDC ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση καλύμματος προσώπου και μύτης, όπως μια αυτοσχέδια υφαρμάτινη μάσκα σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή ατόμων μεταξύ τους. Όμως το όφελος από αυτό δείχνει πολύ μικρό ενώ αντίθετα η χρήση κάποιου υφασμάτινου καλύμματος μπορεί να αποτελέσει και μέσο αύξησης μολύνσεων.

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμη ότι η αλλαγή του καιρού φαίνεται να ευνοεί τη διασπορά του καιρού αλλά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν φαίνεται να έχουμε κάποια σχετική επιδείνωση στη μετάδοση του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version