Κορονοϊός: Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν αναμένεται να γίνουμε Ιταλία

Γυναίκες με μάσκες (Φωτογραφία αρχείου)
Γυναίκες με μάσκες (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Τι επισημαίνει ο Έλληνας επιδημιολόγος κ. Γκίκας Μαγιορκίνης με βάση τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται τώρα, σχετίζονται με μολύνσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα εξελιχθεί στη χώρας μας η επιδημία του κορονοϊού με τον τρόπο που κινείται στην Ιταλία, εκφράζει ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εξέλιξη της επιδημίας στη γειτονική χώρα ήταν περισσότερο επιθετική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό περισσότερο θανατηφόρα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, από μία πολύ πρώιμη ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων στην Ελλάδα, καθώς είμαστε στη φάση της επιτάχυνσης, τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται τώρα στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με μολύνσεις της προηγούμενης εβδομάδας και λογικά θα πρέπει να είναι τα πιο βαριά περιστατικά (δηλαδή η κορυφή του παγόβουνου).

Προς το παρόν ο λόγος θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1%. Στην Ιταλία όταν ξεπέρασαν το φράγμα των 300 διαγνώσεων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,5% (25 Φεβρουαρίου). «Αυτό είναι μία σχετικά καλή ένδειξη ότι δεν έχουμε μεγάλη εισβολή στις ευπαθείς ομάδες προς το παρόν. Υπομονή λοιπόν μέχρι την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο» αναφέρει.

Παράλληλα ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, σημείωσε ότι ευελπιστεί να έχει τελειώσει η πρώτη φάση της επιδημίας μέχρι το καλοκαίρι. Υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν "λίγες εισαγωγές, λίγοι διασωληνωμένοι" μια και όπως πρόσθεσε βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της επιδημίας. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο πως αναμένεται ο ιός να μπει σε πιο επιθετική στάση, ενώ ανέφερε πως οι ειδικοί αναμένουν να δουν εάν τα μέτρα που ελήφθησαν έπιασαν τόπο.

Επιπλέον, αναφορικά με τη θνητότητα των νέων, είπε ότι υπάρχει, «αλλά σε μικρότερο ποσοστό» , ενώ σχετικά με τα αντισώματα, εξήγησε πως «σε όλες τις ασθένειες υπάρχουν επαναλοιμώξεις, άλλα όσοι το περάσουν είναι δύσκολο να το ξανά κολλήσουν». Τέλος επισήμανε την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα της επιδημίας, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Νέα κρούσματα

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, ένας άντρας που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ, κατέληξε ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα στους 5. Την ίδια στιγμή έχουν λάβει εξιτήριο 14 ασθενείς, 4 επιπλέον από χθες. Συνολικά στη χώρα μας έχουν διαπιστωθεί 387 κρούσματα, εκ των οποίων τα 35 νέα.

Από τους ασθενείς 70 νοσηλεύονται και οι 11 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Τα 60 από τα κρούσματα δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλευθέντων είναι άντρες, ενώ συνολικά έχουν γίνει έλεγχοι σε 4900 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού.

Οι νοσηλευμένοι στις εντατικές είναι όλοι άνδρες με τη μέση ηλικία να είναι στα 69 έτη. Η δε μέση ηλικία των ατόμων που κατέληξαν ήταν 68 ετών. Ο νέος θάνατος αφορά άνδρα ο οποίος όπως και οι προηγούμενοι 5 είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή η υγεία του ήταν επιβαρυμένη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: