Μ. Λαζανάς στο Νews 24/7: Με αυτόν τον ρυθμό αύξησης κρουσμάτων θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα

Κλιμάκιο ελέγχου για κορονοϊό.

Την ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια τονίζει ο κ. Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναφέροντας το σοβαρό ενδεχόμενο έξαρσης της επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 50 συντηρώντας την αυξητική τάση. Μια τάση που όπως αναφέρει ο κ. Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είναι ανησυχητική. Ο λοιμωξιολόγος μίλησε στο Νews24/7 και τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Κύριε Λαζανά,σας προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει συνεχόμενη αύξηση νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες; Πιστεύεται οδηγούμαστε σε έξαρση της επιδημίας μέσα στον Αύγουστο ή σε ένα δεύτερο κύμα; 

Πιστεύω ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτό το ρυθμό -ήτοι 50 κάθε μέρα- τα νέα κρούσματα θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Για να το πω απλά θα πρέπει να μαζευτούμε και να συμμαζευτούμε. Θα έλεγα πως ναι μπορεί να έχουμε έξαρση της επιδημίας. Δεν θα έλεγα για δεύτερο κύμα. Είναι ένας πάρα πολύ βαρύς όρος. 

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιβληθεί νέο lockdown; 

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να  συμβείσε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, σε ένα χωριό ή σε ένα ξενοδοχείο.

 Είπατε ότι πρέπει να μαζευτούμε. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; 

Ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες, να  γίνεται χρήση της μάσκας, να κρατούνται οι αποστάσεις, να μην ξεχνάμε το πλύσιμο των χεριών και φυσικά να αποφεύγουμε όσο γίνεται τις συναθροίσεις. Έχουμε δει να γίνονται πολλά πάρτι και εκδηλώσεις. Αυτά γίνονται βέβαια και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και μάλιστα πρόσφατα στην Βαρκελώνη επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα σε νέους που συναθροίζονται στο στο δρόμο. Θα πρέπει να πω ότι μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα έχει ξεφύγει η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη.

Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

Πιστεύετε ότι οι νέοι πιο αυστηροί κανόνες για τη χρήση της είναι αρκετοί; 

Η αυστηροποίηση του μέτρου θα πρέπει και να τηρείται. Όταν υπάρχουν καταστήματα τα οποία δέχονται πελάτες οι οποίοι δεν φορούν μάσκα, τότε αυτό είναι ένα ζήτημα. Πολλοί αδιαφορούν για την σήμανση έξω απ’ το κατάστημα που αναφέρει ότι όποιος εισέρχεται χωρίς μάσκα κινδυνεύει με πρόστιμο 150 ευρώ. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι και το ίδιο το κατάστημα το οποίο επιτρέπει την είσοδο στο συγκεκριμένο πελάτη θα έπρεπε να υποστεί επίσης. Θα πρέπει όμως πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε την σημασία της  μάσκας. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός έξω από κάθε κατάστημα ή και να είναι ευθύνης πολιτικής προστασίας να ρίχνει πρόστιμα. 

Θα πρέπει να μας φοβίζει το γεγονός ότι ξεκινάει εντονότερα και ο εσωτερικός τουρισμός τώρα με τους αδειούχους του Αυγούστου; 

Προφανώς είναι ένα θέμα οι μετακινήσεις του πληθυσμού διότι θα μετακινηθεί κόσμος και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα σε περιοχές όπου βρίσκονται ήδη άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες. 

Μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε διαπιστώσει να έχουμε κρούσματα σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ευπάθεις ομάδες.

  Δεν έχουμε γιατί έχουν εξαφανιστεί, έχουν βρεθεί σε εξοχικά ή σε χωριά και προσέχουν περισσότερο. Εκείνοι που δεν προσέχουν είναι οι νέοι. 

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network