Μαγιορκίνης: Ίσως και 12.000 κρούσματα την Τρίτη

Μαγιορκίνης: Ίσως και 12.000 κρούσματα την Τρίτη
Σύνταγμα. Eurokinissi

Αριθμό κρουσμάτων που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12.000 την Τρίτη, προέβλεψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Τι είπε για τα νέα μέτρα και γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα.

Το ενδεχόμενο να αγγίξουμε τα 12.000 κρούσματα, ακόμη και την Τρίτη, άφησε ανοιχτό ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά”, δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα από την ερχόμενη Δευτέρα και όχι άμεσα, ο καθηγητής ανέφερε ότι ουσιαστικά κινήθηκε με βάση τα δεδομένα άλλων χωρών, στις οποίες επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον, εξηγώντας ότι δεν παρατηρείται πίεση στα συστήματα υγείας.

“Ήδη μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και Βήτα. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Νέα μέτρα με γνώμονα τις υπάρχουσες μελέτες

Όπως διευκρίνισε, μια παράμετρος των μέτρων που πάρθηκαν είναι και οι μελέτες σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η Όμικρον, συγκριτικά με τη Δέλτα.

“Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δήλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα”, εξήγησε.

Μικρότερη η νοσηρότητα της Όμικρον – Πώς προστατεύει η τρίτη δόση

Για την Όμικρον εξήγησε ότι η νοσηρότητα συγκριτικά με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη, ωστόσο τόνισε ότι παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους πολίτες, λέγοντας ότι δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα.

Για τη σημασία της τρίτη δόσης και την προστασία από την Όμικρον, δήλωσε ότι η αποστηρωτική ανοσία μειώνεται στο 60-70%, όμως, όπως είπε «δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το νούμερο αυτό, καθώς οι περισσότεροι που νόσησαν με τρίτη δόση εμφάνισαν πολύ ελαφρά συμπτώματα».

Για το ΕΣΥ έκανε λόγο για αποσυμπίεσή του, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά.

“Μεγάλη ικανοποίηση για τα σχολεία”

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στα σχολεία, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές, ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. “Πάνω από 95% η πιθανότητα να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα