Τέλος η πανεπιστημιακή αστυνομία – Σκέψεις Μηταράκη για “μείωση αναστολής”

Τέλος η πανεπιστημιακή αστυνομία – Σκέψεις Μηταράκη για “μείωση αναστολής”
Η πανεπιστημιακή αστυνομία Eurokinissi

Τι θα γίνει με τους 1.060 αστυνομικούς που προσελήφθησαν για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Σκέψεις για μείωση αναστολών και για "ελάφριές" μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων.

Την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πριν καν λειτουργήσει ανακοίνωσε επί της ουσίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Ο αρμόδιος υπουργός είχε συνάντηση με δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ) όπου ανακοίνωσε πως οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων στην ΕΛΑΣ, καθώς πλέον το προσωπικό θα επιλέγεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις στις σχολές της αστυνομίας. Πρακτικά, δεν θα υπάρξουν άλλες προσλήψεις ειδικών φρουρών.

Μεταξύ των σχεδιαζόμενων δράσεων καλυτερης αστυνόμευσης, είναι και η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων.

Σχετικά τις κρίσεις ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι θα γίνουν κανονικά το πρώτο τριμηνο του 2024.

“Απο 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους” είπε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ο ρόλος της Αστυνομίας σε σχέση με την επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων, επανεξετάζεται. “Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται”, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 24MEDIA LAB ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΦΙΑΣΚΟ;

Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν. Το Σώμα θα είχε “τελετουργικό χαρακτήρα”, δηλαδή θα συμμετείχε σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τέλος ο κ. Μηταράκης έθεσε τις προτεραιότητές του ως εξής: Την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας, τα ζητήματα της εφηβικής παραβατικότητας και ως τρίτη, την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου.

Δηλώσεις για την κλιμάκωση της αστυνόμευσης

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις Μηταράκη στο ΣΚΑΪ κατά τις οποίες μίλησε για τις καθημερινές του συζητήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την αντιμετώπιση της “μικρής εγκληματικότητας”, ζητώντας ουσιαστικά, κλιμάκωση των ποινών.

“Υπάρχει ζήτημα γενικά με το σύστημα της Δικαιοσύνης, με τον κ. Φλωρίδη από την πρώτη ημέρα του στο υπουργείο Δικαιοσύνης μιλάμε σχεδόν καθημερινά, το έχουμε κάνει προτεραιότητα”, είπε ο κ. Μηταράκης. “Υπάρχει θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για την μικρή εγκληματικότητα, δεν υπάρχει ουσιαστικά ποινή για κάποιον που προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα”.

“Πρώτον, γιατί πάει σε τακτική δικάσιμο”, είπε ο κ. Μηταράκης. Μετά, “γιατί αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρόνια. Οι ποινές είναι με αναστολή. Άρα, για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές, συνεχόμενες πράξεις”.

Όπως προσέθεσε επίσης, “η σκέψη είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών. Σε πολλές χώρες, η αναστολή αφορά μέρος της ποινής, να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή αλλά να πρέπει να πας φυλακή για 2 μήνες, “μέσα” ή με “βραχιολάκι” και η αναστολή να είναι για τους υπόλοιπους 22 μήνες.

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για διοικητικά πρόστιμα, για ταχύτερες διαδικασίες στη Δικαιοσύνη, για πιο “ελάφριές” μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα”, όπως είπε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα