Μυτιλήνη: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων από το υπουργείο Εργασίας

Μυτιλήνη: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων από το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλώνει ότι στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι επλήγησαν από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017

Σειρά μέτρων στήριξης των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται γι' αυτό το σκοπό εδράζονται στους εξής τέσσερις άξονες:

- Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέθεσε ποσό ύψους 300.000 ευρώ για τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των σεισμοπλήκτων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλόγως των αναγκών που θα καταγράψει και θα αιτηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ο Δήμος Λέσβου, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας θα διαθέσει επιπλέον ποσά.

- Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου 2556/97, σύμφωνα με τις οποίες για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις:

α) κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων),

β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.

- Ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των φορέων του νησιού, οι κάτοικοι της Λέσβου εξαιρούνται των περιορισμών των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Επομένως, δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με μόνιμη κατοικία τη Λέσβο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τουριστικό κατάλυμα ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

- Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΓΑ έχουν επεξεργαστεί ειδικό πακέτο παροχών για την πληγείσα Λέσβο, στo πλαίσιο του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη.

Τα επιδόματα που έχουν ανακοινωθεί για τους δικαιούχους

Ο Δήμος Λέσβου, με ανακοίνωση του γνωρίζει στους σεισμόπληκτους του σεισμού της 12ης Ιουλίου ότι σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, τα επιδόματα που έχουν ανακοινωθεί για τους δικαιούχους θα καταβληθούν κανονικά από πιστώσεις του Δήμου, μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές και η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Το μηνιαίο επίδομα που έχει επίσης ανακοινωθεί, θα καταβληθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και οι δικαιούχοι μπορούν να προχωρούν άμεσα στην ενοικίαση των διαθέσιμων κατοικιών.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στο Δήμο Λέσβου υπάρχει κατάσταση των κατοικιών που διατίθενται για ενοικίαση, από την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για το ποια από τις οικίες εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Για την ενοικίαση των κατοικιών ο Δήμος Λέσβου εγγυάται ότι τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά, δηλαδή κανείς δικαιούχος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του.

Σχετικά με τους πληγέντες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, η παραμονή μπορεί να παραταθεί για μερικές ημέρες και παράλληλα βέβαια να προχωρούν οι διαδικασίες για την ενοικίαση σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, ο Δήμος Λέσβου κάνει γνωστό ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει στο δρόμο ενώ για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα προκύπτει, οι εν λόγω πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Λέσβου ή και με τον ίδιο τον Δήμαρχο.

Για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, επισημαίνεται ότι ο Δήμος Λέσβου διέθεσε 15 άτομα που ασχολούνται με την φύλαξη των περιουσιών των σεισμοπλήκτων, αλλά και για διάφορες εργασίες στήριξης των σεισμοπαθών. Σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες και δράσεις του Δήμου Λέσβου για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό, συνεχίζονται και εντείνονται. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει επιλύεται άμεσα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός καλεί τους πολίτες «Να είναι ψύχραιμοι και σίγουροι ότι ο Δήμος Λέσβου είναι εδώ και θα είναι πάντα δίπλα τους. Διαβεβαιώνουμε ότι κανείς δεν έμεινε και δεν θα μείνει αβοήθητος. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανείς που να μην νιώθει την πολύπλευρη, έμπρακτη και αποτελεσματική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λέσβος: Ξεκίνησε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε πληγείσες από τον σεισμό περιοχές

SHARE:

24Media Network