Διαβατά: Νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ – Χημικά και κρότου λάμψης από την Αστυνομία

Διαβατά: Νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ – Χημικά και κρότου λάμψης από την Αστυνομία
MotionTeam

Νέα ένταση σημειώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στα Διαβατά, μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και προσφύγων, που παραμένουν για τρίτη ημέρα στο σημείο. Δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χημικά σε πρόσφυγες που πετούσαν πέτρες. Οι πρώτες οικογένειες έχουν ήδη αποχωρήσει.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες οικογένειες προσφύγων έχουν αποχωρήσει ήδη από τα Διαβατά, νέα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ομάδα προσφύγων, η οποία παραμένει στο σημείο, ξεκίνησε νέα προσπάθεια για να κατευθυνθεί προς τα σύνορα. Τα άτομα κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ και συγκεκριμένα προς την παλιά εθνική οδό.

Δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να εμποδίσουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πετούσαν πέτρες.

Οι πρόσφυγες ενωμένοι φώναζαν «open» αναφερόμενοι στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, η ΕΛΑΣ προχώρησε και σε δύο προσαγωγές δύο ανδρών. ΟΙ ιθύνοντες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι ένας από τους δύο είναι ο υποκινητής των επεισοδίων.

Ξεκίνησε σταδιακά η αποχώρηση προσφύγων από το σημείο

Ήδη πάντως έχουν αναχωρήσει από τα Διαβατά δυο λεωφορεία, με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή τω νανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Τα μηνύματα που οδήγησαν στη συγκέντρωση μεταναστών σε Διαβατά και Σταθμό Λαρίσης

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές, διακινούνταν, τον τελευταίο μήνα, καλέσματα για την μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα. Στα αρχικά μηνύματα, γίνεται λόγος για μία κίνηση αιτούντων άσυλο, προκειμένου να διεκδικήσουν την έξοδό τους από την Ελλάδα με κατεύθυνσή άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς, στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε, όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που βρίσκεται η ίδια σε οικονομική κρίση και με αυτή την ανεργία;» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο μήνυμα που έχει σταλεί στις 5 Μαρτίου, σε μία από τις εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται για να επικοινωνoύνται τα καλέσματα. Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρεται, ότι «σε συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Απρίλη» θα κορυφωθεί η προσπάθεια για αποδοχή «ενός ανθρωπιστικού αιτήματος, να βρούμε καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα πάντα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα