Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι αλλάζει από αύριο – Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι αλλάζει από αύριο – Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους
Έλεγχοι της αστυνομίας στην Ερμού Eurokinissi

Σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους πολίτες. Αυστηροί έλεγχοι σε όλη τη χώρα.

Νέα δέσμη μέτρων που αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους τίθενται σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο (06/11), όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (02/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα νέα μέτρα έρχονται μετά την “έκρηξη” των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανασχέσει την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας, η οποία μετρά καθημερινά εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς.

Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού υγείας, τα παιδιά θα χρειάζονται self test για να έχουν πρόσβαση στους μεικτους χώρους.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Σάββατο είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Αυστηροί έλεγχοι από 8.000 αστυνομικούς

Την ίδια ώρα, παραμένουν 8.000 αστυνομικοί σε όλη την χώρα σε περίπου 1.900 συνεργεία αμιγώς της Αστυνομίας που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο των ελέγχων τήρησης των μέτρων για τον Covid-19, σε όλη την χώρα και πρόσθετα μικτά συνεργεία ελέγχων με την συμμετοχή της Αρχής Διαφάνειας και άλλων φορέων.

Στην ουσία, πρακτικά για την ΕΛ.ΑΣ. δεν αλλάζει κάτι, αυτό που αλλάζει όμως είναι οι έλεγχοι να είναι ακόμα πιο αυστηροί, πέρα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κομμωτήρια κλπ.

Ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε να είναι πιο αυστηροί και ενδελεχείς όμως οι έλεγχοι και στους κατόχους πιστοποιητικών εμβολιασμού και να ακολουθείται ταυτοπροσωπεία, ειδικά μετά τα απανωτά περιστατικά κατοχής πλαστών πιστοποιητικών ή χρήσης τους από ανεμβολίαστους συγγενείς εμβολιασμένων κλπ.

Καθώς λοιπόν αντί αρκετοί να επιλέξουν τον εμβολιασμό, επιλέγουν να βρουν και τρόπους να ξεγελάσουν ή να ελιχθούν, αντίστοιχα και οι έλεγχοι γίνονται πιο αυστηροί και πιο στοχευμένοι και υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με την μέθοδο και το είδος του …«ελιγμού» τα πρόστιμα και οι συνέπειες του νόμου είναι όλο και βαρύτερες.

Μάλιστα, με αφορμή την αύξηση των νυχτερινών περιπολιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής από πλήρως επανδρωμένα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως “είχαμε δεσμευτεί ότι από τις αρχές Νοεμβρίου θα προστεθούν 100 πλήρως επανδρωμένα περιπολικά κάθε νύχτα από τις 12 ως τις 6 το πρωί και 1.000 νέοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν τα τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής. Η δέσμευσή μας είναι πλέον πραγματικότητα. Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα