Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Με rapid test η είσοδος σε καταστήματα, Δημόσιο και μεικτούς χώρους εστίασης

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Με rapid test η είσοδος σε καταστήματα, Δημόσιο και μεικτούς χώρους εστίασης
Με rapid τεστ θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στα εμπορικά καταστήματα INTIME NEWS

Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Εντείνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται τα πρόστιμα.

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι δεν οδηγούμαστε σε νέο  lockdown και δεν αλλάζουν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μετέφεραν τις προτάσεις της κυβέρνησης στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ειδικών μετά τη συνεδρίασή τους.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχουν ως εξής:

Όπως τόνισε ο Θ. Πλεύρης, από το ερχόμενο Σάββατο(6/11/21) τίθενται σε ισχύ τα κάτωθι μέτρα:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων(πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.  Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.
Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους INTIME NEWS

Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το νέο κύμα.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι .

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους και οι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για υποχρεωτικότητα της μάσκας παντού, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν τις προηγούμενες ώρες πως από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, ωστόσο τόνιζαν με κάθε τρόπο πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αλλάζουν στο ελάχιστο τις ζωές των εμβολιασμένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα