Νέο Μεταναστευτικό “χάδι” στον Όρμπαν

Νέο Μεταναστευτικό “χάδι” στον Όρμπαν
O Όρμπαν AP

Τα μελανά σημεία του νέο σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - Απορρίπτουν και πάλι οι χώρες του Βίσεγκραντ. Απομακρύνεται η υποχρεωτική ποσόστωση για την υποδοχή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο παρουσίασε ο αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι του προβληματικού “Δουβλίνο ΙΙ”.

Την Πέμπτη, και μετά την ανακοίνωση των προτάσεων, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε την πρώτη της συζήτηση.

Κάποιοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία “βήμα προς την σωστή κατεύθυνση” για να ενισχυθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, ενώ άλλοι παραδέχθηκαν ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος να σημειωθεί πρόοδος, δεδομένης της στάσης αρκετών χωρών της ΕΕ.

Όλοι ζήτησαν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για την πρακτική εφαρμογή των προτάσεων.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν πάντως στην κατάσταση που επικρατεί στην Λέσβο, μετά τη φωτιά στη Μόρια, και αναρωτήθηκαν αν οι νέοι κανόνες θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια επανάληψη της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Μόρια AP

Τέθηκαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις νέες διαδικασίες ελέγχου ατόμων και φύλαξης των συνόρων, αλλά και όσον αφορά την κράτηση των αιτούντων άσυλο.

Αρκετοί καταδίκασαν τη μη αφαίρεση από τον Κανονισμό του Δουβλίνου της αρχής ότι η χώρα εισόδου πρέπει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται.

Όσον αφορά τη δυνατότητα που αναμένεται να δοθεί στις χώρες που δεν επιθυμούν να μεταφέρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, να αναλαμβάνουν το κόστος επιστροφής όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί αν οι περισσότερες χώρες επιλέξουν αυτό το δρόμο.

Ζητήθηκαν ακόμη διευκρινίσεις για το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά.

Κάποιες ομάδες εξέφρασαν άλλωστε παράπονα σχετικά με την έλλειψη πρόβλεψης για συνεργασία με τρίτες χώρες που θα επέτρεπε την δημιουργία κέντρων υποδοχής για την εξέταση αιτημάτων ασύλου εκτός Ευρωπαϊκού εδάφους, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους διακινητές.

Το “χάδι” στον Όρμπαν

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, όλα τα κράτη πρέπει να συνεισφέρουν, ανάλογα με το οικονομικό τους βάρος και τον πληθυσμό τους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στο να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, να πάρουν κόσμο δηλαδή, είτε να “γίνουν ανάδοχοι” της επιστροφής στη χώρα του ενός μετανάστη που δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ ή να βοηθήσουν κυρίως στην κατασκευή κέντρων υποδοχής με οικονομικά μέσα. Κοινώς, οι τελευταίοι δύο πυλώνες είναι αυτοί που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι κ.κ. Κουρτς και Όρμπαν.

Η επιλογή ταιριάζει “γάντι” σε χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, οι οποίες δεν δέχονται πρόσφυγες και συνεχίζουν να διακινούν την ξενοφοβική ρητορική τους.

Στην ουσία επαφίεται στην “καλή θέληση” χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να φιλοξενήσουν κάποιους από τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στο Νότο, με οικονομικά ανταλλάγματα. Ως κίνητρο για να δεχθούν πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, οι “απρόθυμες” χώρες θα λαμβάνουν 10.000 ευρώ για κάθε ενήλικο, από χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, χωρίς όμως να διατυπώνεται ρητή υποχρέωση.

Από τη δική της μεριά, η ΜΚΟ Oxfam εύστοχα κατηγόρησε την Επιτροπή ότι “υποκύπτει στις αντιμεταναστευτικές κυβερνήσεις”.

“Είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στη μικροψυχία και την ξενοφοβία” σχολίασε στο Twitter ο Βέλγος ερευνητής και διευθυντής του The Hugo Observatory, Φρανουά Γκεμέν, λέγοντας πως πρόκειται για “τις ίδιες συνταγές που αποτυγχάνουν εδώ και 20 χρόνια και την ίδια λογική της Ευρώπης-φρούριο”.

Ανοιχτά ζητήματα

Να σημειωθεί εδώ πως στην πρόταση της Επιτροπής, η χώρα που είναι υπεύθυνη για το αίτημα ασύλου θα μπορεί να είναι εκείνη στην οποία ένας μετανάστης έχει αδελφό ή αδελφή, στην οποία έχει εργαστεί ή σπουδάζει. Επίσης η χώρα που έχει χορηγήσει βίζα σε έναν μετανάστη θα είναι εκείνη που θα πρέπει να επιφορτισθεί με την αίτηση ασύλου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αυτές οι χώρες πρώτης εισόδου θα παραμείνουν υπεύθυνες για την αίτηση ασύλου.

Προβλέπεται επίσης μια πιο γρήγορη διαδικασία ώστε να απορρίπτονται πιο γρήγορα οι μετανάστες που έχουν λίγες πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία.

Ωστόσο, αν μία χώρα υπόκειται σε μεταναστευτική “πίεση” και εκτιμά ότι δεν μπορεί πλέον να αναλάβει την ευθύνη μεταναστών, μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός “υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης”, ο οποίος πρέπει να αποφασιστεί από την Επιτροπή.

Πλέον εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν και να υιοθετήσουν το σύνολο των νομοθετικών πράξεων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση μιας πραγματικά κοινής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ.

Παρόλα αυτά ο δρόμος της υλοποίησης του σχεδίου μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος, μιας και πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω, οι χώρες του λεγόμενου “Βίσεγκραντ” απορρίπτουν τις προτάσεις, ζητώντας περισσότερους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ. Μάλιστα, Ούγγροι και Τσέχοι συσπειρώνονται γύρω από το δόγμα “στοπ στη μετανάστευση”.

“Η λύση θα έρθει όταν γίνει δεκτή η ουγγρική πρόταση που λέει πως ουδείς μπορεί να εισέρχεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι κάποιο από τα κράτη μέλη της να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου” είναι η διατύπωση του Όρμπαν, ο οποίος “πατάει” πάνω στο γεγονός πως η ΕΕ αδυνατεί να επιβάλλει κυρώσεις.

Βάρκα μεταναστών σε ελληνική ακτή (φωτογραφία αρχείου) AP

Περισσότερο διάλογο με τις χώρες προέλευσης ζητά η Γαλλία

Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του καλωσορίζει τις προτάσεις της Επιτροπής, ωστόσο κάνει λόγο για “αποτροπή” των δευτερογενών μετακινήσεων και καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

“Η διασαφήνιση των κανόνων πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης” παρατηρεί ακόμη το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας καλώντας “κάθε κράτος να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί”.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

“Η Γαλλία χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής.

Η κοινή μας πολιτική σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης χρήζει ριζικής αναθεώρησης ώστε να αξιοποιηθούν τα διδάγματα της κατάστασης που βιώνει η Ευρώπη μετά από την κρίση του 2015.

Η Γαλλία απευθύνει κάλεσμα για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση, βασισμένη στην κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην υπευθυνότητα και στην αλληλεγγύη. Πρέπει να ενισχύσουμε σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο για να ανακοπεί η παράνομη μετανάστευση, που ενθαρρύνεται από τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων διακίνησης – τα οποία και οφείλουμε να καταπολεμούμε αδιάκοπα – όσο και για να προσφέρουμε σε όσους δικαιούνται άσυλο καλύτερη υποστήριξη κατά την άφιξή τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Πρέπει επίσης να αποτρέψουμε τις δευτερογενείς μετακινήσεις, οι οποίες οδήγησαν στον διπλασιασμό των αιτημάτων ασύλου στη Γαλλία από το 2015, καθιστώντας τη χώρα μας αποδέκτη των περισσότερων αιτημάτων, μαζί με τη Γερμανία. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τον καθορισμό σαφέστερων και απαιτητικότερων κανόνων ως προς την ευθύνη διαχείρισης των αιτημάτων.

Η διασαφήνιση των κανόνων πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης. Τα Κράτη που επηρεάζονται άμεσα από τις αφίξεις δεν μπορούν να αφεθούν μόνα στην αντιμετώπιση τούτης της ανθρωπιστικής, υγειονομικής, αλλά και σχετικής με την ασφάλεια πρόκλησης.

Η Γαλλία ήταν πάντοτε πιστή στο ραντεβού στήριξης των χωρών πρώτης εισόδου, και αυτό την τιμά, είτε πρόκειται για στήριξη στη Μάλτα και στην Ιταλία, βάσει του μηχανισμού της Βαλέτας, είτε πρόκειται για ad hoc συνεισφορά, όπως πρόσφατα, προς την Ελλάδα, λόγω της πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας. Κάθε Κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, είτε μέσω μετεγκαταστάσεων, είτε κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων τρόπων υποχρεωτικής συνδρομής.

Τέλος, η Γαλλία εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεξάγει πιο απαιτητικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας πρέπει να ενσωματώσει το εν λόγω διακύβευμα, ενισχύοντας την πολιτική και οικονομική σταθερότητα των εταίρων μας και καταπολεμώντας τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τη δυσχερή θέση ορισμένων πληθυσμών.

Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία και επείγουσα. Θα μεριμνήσουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικότερα με τη Γερμανία, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι συζητήσεις επί του κειμένου να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα