Περιουσία: Ποιοι και που ασφαλίζονται τελικά – τι αποζημιώσεις λαμβάνουν

Περιουσία: Ποιοι και που ασφαλίζονται τελικά – τι αποζημιώσεις λαμβάνουν

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την εικόνα που διαμορφώνεται στην Ασφάλιση Περιουσίας: Για το ποιους κινδύνους ασφαλίζουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, ποιος είναι ο βαθμός απήχησης του θεσμού της ασφάλισης και ποιες είναι οι τελικά οι αποζημιώσεις που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πληγέντες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για το 2020, το 82,6% του συνόλου των ασφαλίσεων περιουσίας αφορά τις κατοικίες.

Γεγονός που αποδεικνύει τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στους υπόλοιπους τομείς περιουσίας (επιχειρηματικοί κίνδυνοι κλπ), αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις 1 στα 6 σπίτια στην Ελλάδα εκτιμάται πως είναι ασφαλισμένα!

Ειδικότερα, η έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος συγκέντρωσε στοιχεία για 1,3 εκατ. συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2020 και μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2021. Επισημαίνεται ότι στο πλήθος συμβολαίων καταμετρήθηκαν και τα συνασφαλιστήρια συμβόλαια ενώ σε περίπτωση ομαδικών συμβολαίων, ζητήθηκε να καταγραφεί το πλήθος των καλυπτομένων κινδύνων. Όπου προβλέπονταν κατατμήσεις συμβολαίου για πληρωμή δόσεων, μετρήθηκαν ως ένα συμβόλαιο συνολικά.

Η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 435,2 δισ. €, εκ των οποίων 120,9 δισ. € αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 314,3 δισ. € σε λοιπούς κινδύνους.

Ζημιές & αποζημιώσεις

Συνολικά δηλώθηκαν 16.191 ζημιές για τα ασφαλιστήρια που εκδόθηκαν το 2020, οι οποίες είναι σχεδόν μοιρασμένες: Το 49,8% αφορούσε τις κατοικίες και οι υπόλοιπες τους λοιπούς κινδύνους.

Εντός του 2020 οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν συνολικά 26,5 εκατ. ευρώ: Τα 7,7 εκατ. ερυώ αφορούσαν τις δηλωθείσες ζημιές για τις παραπάνω κατοικίες, ενώ το ποσό των 18,8 εκατ. ευρώ δόθηκε στους δικαιούχους – πληγέντες των λοιπών κινδύνων.

Σημειώνεται επίσης, πως σχηματίστηκε (ως τις 31/12/2020) ένα απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων που ανέρχεται στα 59,6 εκατ. ευρώ: Τα 10,3 αφορούν κατοικίες και τα 49,3 εκατ. ευρώ για λοιπούς κινδύνους.

Επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία

Σε μια πιο αναλυτική προσέγγιση είναι χρήσιμο τελικά να δούμε τι περιουσιακά στοιχεία ασφαλίζουμε και σε τι βαθμό. Άξια αναφοράς είναι ότι:

Βάσει της έρευνας της ΕΑΕΕ, το πλήθος συμβολαίων στα λοιπά ασφαλιστήρια (που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία) ανέρχεται στα 119.374

Στην ταχέως αναπτυσσόμενη υπο-κατηγορία του κλάδου των κατοικιών, Κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, το πλήθος των συμβολαίων ήταν μόλις 209.

Την ίδια ώρα στα Ξενοδοχεία, μια κατηγορία που υπολογίζονται και ενοικιαζόμενα – αδειδοτημένα καταλύματα το πλήθος των συμβολαίων ανήλθε στις 12.573.

Από την άλλη πλευρά, το αυξανόμενο ενδιαφέρον στις μέρες μας για «πράσινη ενέργεια» έφερε 11.095 ασφαλιστήρια συμβόλαια για Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις.

Συνολικά 4.287 ήταν τα συμβόλαια για Υπεραγορές Τροφίμων (Σούπερ-μάρκετ και μίνι-μάρκετ)

Όσον αφορά τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις της χώρας εντοπίζουμε συνολικά 9.708 ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Την ίδια ώρα, το πλήθος των συμβολαίων για Εμπορικές Επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αποθήκες διαμεταφοράς (logistics) διαμορφώθηκε στις 55.522

Τέλος, 8.552 ήταν τα συμβόλαια για ασφαλιστικές καλύψεις που έχουν ανάγκη τα Γραφεία

Ποια δίκτυα πρωταγωνιστούν

Πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου έχουν οι Πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας, καθώς 4 στα 10 ασφαλιστήρια οφείλονται σε αυτούς.

Από κοντά ακολουθούν οι εργασίες μέσω τραπεζών καθώς 3 στα 10 συμβόλαια περιουσίας του 2020 προήλθαν από το Bancassurance.

Υπενθυμίζεται πολλές από τις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες στη χώρα οφείλεται στην υποχρεωτικότητα ασφάλισης για τη λήψη ενός στεγαστικού δανείου.

Τέλος, ένα 12,4% ανήκει στους Μεσίτες Ασφαλίσεων, ενώ με ένα ποσοστό 8,7% συνεισφέρουν τα Δίκτυα & οι πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα