Πέθανε ο πατέρας του Γιώργου Λάνθιμου

Πέθανε ο πατέρας του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Αντώνης Λάνθιμος, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής.

Δύσκολες ώρες για τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία του “The Favorite” έχασε τον πατέρα του, Αντώνη.

Ο Αντώνης Λάνθιμος, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής.

Ο Αντώνης Λάνθιμος γεννήθηκε το 1944, αγωνιζόταν ως φόργουορντ (1.93μ) και ξεχώριζε για την πλαστικότητα των κινήσεων του. Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της δεκαετίας του 60′ και του 70′ για το ελληνικό μπάσκετ και επιφανές μέλος της ομάδας του Παγκρατίου. Επί των ημερών του το Παγκράτι τερμάτισε τρεις φορές στην πρώτη τριάδα της Α’ Εθνικής, πρόγονο της Basket League. Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1977, ενώ από το 1964 μέχρι το 1970, αγωνίσθηκε εννέα φορές με την εθνική ανδρών.

Σε παλαιότερο αφιέρωμα, στην «Ελευθεροτυπία», ο συνομήλικός του Φίλιππος Συρίγος τον περιγράφει ως «ζογκλέρ» των γηπέδων, προικισμένο με φαντασία, μπρίο και έμπνευση.

Μάλιστα, προσπάθησε να βάλει και το γιο του σε αυτό το μονοπάτι, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού τον κέρδισε ο κινηματογράφος: «Ήθελα να τον δω μπασκετμπολίστα. Έπαιζα και ο ίδιος μπάσκετ στην εθνική ομάδα και προσπαθούσα να του μεταδώσω την αγάπη για το άθλημα. Ο ίδιος όμως από μικρός έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αντώνης Λάνθιμος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Down Town.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης αυτής του Αντώνη Λάνθιμου:¨

Την ταινία του “Ο Αστακός” την έχετε δει;

«Ναι, την είδα και όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο του είπα: “Για μένα είναι πολύ πιο ωραία αυτή η ταινία σου απ’ όλες τις προηγούμενες”. Έχω δει όλες τις ταινίες του γιου μου.»

Και πώς σας φαίνονται;

«Είναι ταινίες που έχουν να κάνουν με το παράδοξο, έχουν περίεργη υπόθεση. Δεν ξέρω από πού αντλεί αυτά τα σενάρια μαζί με τον φίλο του Ευθύμη Φιλίππου. Καμιά φορά παρακολουθώ τις ταινίες του και απορώ και εγώ πώς τα σκέφτεται αυτά τα πράγματα.»

Θα έχετε φαντάζομαι πολύ άγχος τη βραδιά της απονομής των Oscar;

« Θα τα δω από την τηλεόραση του σπιτιού μου και, ναι, θα έχω αγωνία για το αν βραβευτεί ο γιος μου. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που πάει στο κόκκινο χαλί.»

Δεχτήκατε πολλά συγχαρητήρια από συγγενείς και φίλους;

«Με πήρε όλος ο κόσμος τηλέφωνο να μου ευχηθεί. Όλοι νιώθουν περήφανοι για τον γιο μου και είναι κατευχαριστημένοι με όσα έχει καταφέρει. Είναι η δεύτερη φορά που πάει για Oscar.»

Μέσα από αυτή τη συνέντευξη τι θα θέλατε να του πείτε;

«Ότι είμαι πολύ περήφανος για εκείνον. Θα ξαναπώ αυτό που του εκμυστηρεύτηκα στο τηλέφωνο: “Παιδί μου, με κάνεις και συγκινούμαι”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα