Προσέφυγε κατά Γεροβασίλη και Παπακώστα η ΠΟΑΣΥ

Προσέφυγε κατά Γεροβασίλη και Παπακώστα η ΠΟΑΣΥ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι προσέφυγε κατά των Υπουργών Ολγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα για τη διαρροή του πορίσματος της ΕΔΕ για τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, εξέδωσε ο ΠΟΑΣΥ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΑΣΥ με αφορμή ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ εις βάρος των αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου.  Μάλιστα κάνουν λόγο για διαρροές -και όχι για ρεπορτάζ- και καταπάτηση προσωπικών δεδομένων. 

Ειδικότερα η ΠΟΑΣΥ σημειώνει: 

“Με στόχο την προστασία του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες των διοικούντων που βλάπτουν τα έννομα συμφέροντα των υφισταμένων τους, η Ομοσπονδία μας με σχετική Αναφορά – καταγγελία προσέφυγε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά παντός υπευθύνου, για παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 259 Π.Κ. και του Ν. 2472/1997, όπως ισχύει.

Η προαναφερόμενη Αναφορά κατατέθηκε και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κας Όλγας ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ και της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κας Κατερίνας ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, με αφορμή τη διαρροή στον Τύπο («Εφημερίδα των Συντακτών», 28/12/2018) στοιχείων που αφορούν το περιεχόμενο της διενεργούμενης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών υπαλλήλων, κατά την σύλληψη και τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Ενώ η Ένορκη Διοικητική Εξέταση δεν είχε ολοκληρωθεί, διότι εκκρεμούσαν οι Γνωματεύσεις των ιεραρχικώς προϊσταμένων του ενηργήσαντος αυτήν οργάνων, αλλά και η μετά τις Γνωματεύσεις Απόφαση του διατάξαντος την Ε.Δ.Ε. (ιεραρχικώς ανώτερου όλων οργάνου) επί του Πορίσματος, εδόθη στον Τύπο κατά παράβαση του Νόμου, και ως εκ τούτου, έτυχε ευρείας δημοσιότητας, το Πόρισμα της Ε.Δ.Ε. και ενώ ακόμα η διοικητική εξέταση αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης δεν είχε ολοκληρωθεί.

Η δημοσίευση του Πορίσματος της εκκρεμούσης Ε.Δ.Ε., όπως σημειώνεται λεπτομερώς στην Αναφορά – καταγγελία, αντιβαίνει ευθέως: Την «Αρχή της μυστικότητας» ή αλλιώς την «Αρχή της έλλειψης δημοσιότητας» που προβλέπεται στα άρθρα 26 παρ. 5, του άρθρου 8 παρ. 1 του Π.Δ. 120/2008 σε συνδυασμό με τα άρθρα 31 παρ. 2 και 241 Κ.Π.Δ.. Η διαρροή του Πορίσματος της μη περατωθείσης Ε.Δ.Ε. (δεδομένου ότι διέρρευσε, ενώ εκκρεμούσαν α) οι Γνωματεύσεις των ιεραρχικά ανώτερων του συντάκτη του Πορίσματος και

β) η επί του Πορίσματος Απόφαση του διατάξαντος την διεξαγωγή αυτής), εκτός άλλων, συνιστά ευθεία παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος εχεμύθειας, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο και έτσι όπως εκδηλώθηκε, έβλαψε τους φορείς δικαιωμάτων των εγκαλουμένων, ποινικά και διοικητικά, αστυνομικών. Δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή εκτός από την Πειθαρχική της διερεύνηση, ερευνάται και Ποινικά, εις βάρος δε των ελεγχόμενων αστυνομικών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η σχετική Ε.Δ.Ε. αφού ολοκληρωθεί, ενσωματώνεται και αποτελεί υλικό της ποινικής δικογραφίας, ως εκ τούτου η παρά το νόμο δημοσίευση του Πορίσματος, συνιστάευθεία παράβαση του Νόμου 2472/1997 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και συγκεκριμένα των άρθρων 2 εδαφ. β) [«Ευαίσθητα δεδομένα», τα δεδομένα που αφορούν …στα σχετικά με ποινικές διώξεις…], εδαφ. γ)΄΄Υποκείμενο των δεδομένων΄΄, εδαφ. δ) [΄΄Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα΄΄(΄΄επεξεργασία΄΄),κάθε… διαβίβαση, ή διάδοση ή κάθε άλλης μορφής διάθεση,…] και 22 παρ. 4. «Όποιος χωρίς δικαίωμα … μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων… τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν πρόκειται για «ευαίσθητα δεδομένα» (όπως εν προκειμένω) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον…», παρ. 6.

«Αν ο υπαίτιος των πράξεων των παρ. 1 έως 5 του παρόντος άρθρου είχε σκοπό … να βλάψει τρίτον, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή…» και παρ. 8. «Αν οι πράξεις των παρ. 1 έως 5 του παρόντος άρθρου τελέσθηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή».

Τέλος, η Ομοσπονδία μας, εκφράζοντας τον προβληματισμό που ήδη έχει διατυπωθεί και στα όργανα αυτής, έκτοτε, θέτει προς απάντηση τα ερωτήματα α) αν είναι αυτεπάγγελτη η δίωξη σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Νόμου 2472/1997 και του άρθρου 259 Π.Κ. και β) αν θα έπρεπε (τουλάχιστον) να διαταχθεί Ε.Δ.Ε. για τη διερεύνηση των συνθηκών της «διαρροής» και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαιτίων, δεδομένου ότι έχει ήδη παρέλθει ένας μήνας από το δημοσίευμα που παραβίασε τόσο την Αρχή μυστικότητας της διαδικασίας όσο και τα ατομικά δικαιώματα των ελεγχόμενων. Για την Ομοσπονδία μας είναι σαφής και ξεκάθαρος ο ρόλος της. Έχει χρέος να προασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο και το ρόλο της και τα συμφέροντα όσων εκπροσωπεί, διότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει πολιτικά και οποιαδήποτε άλλα παιχνίδια εξουσίας στην πλάτη του αστυνομικού!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος

ς ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος

Ο Γενικός Γραμματέας

ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα