Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας
George Vitsaras/Sooc

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην οργάνωση 17Ν μιλά για αρνησιδικία, επικαλούμενος τις δύο αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά μετά η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού.

Μία τελεσίδικη κρίση αναφορικά με τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, η οποία είχε οδηγήσει στην επί 66 ημέρες απεργία πείνας την περασμένη άνοιξη, ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην οργάνωση 17Ν, προσέφυγε ενώπιον του Ανώτατο Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των δύο αντικροούμενων αποφάσεων σχετικά με την υπόθεση του.

Στην αίτηση του, υποστηρίζει ότι η άρνηση της Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης να εκδώσουν απόφαση επί της ουσίας του αιτήματός του για το ζήτημα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, συνιστά αρνησιδικία. Η στάση αυτή των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με οτν ίδιο παραβιάζει τα άρθρα 20 του Συντάγματος (παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως) και 25 (αρχή του κράτους δικαίου), όπως επίσης παραβιάζονται τα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι αρμόδια για να εκδώσει καθοριστική κρίση είναι η ποινική Δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο μέσω του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, είχε δηλώσει αναρμόδια, διευκρινίζοντας πως ο Δημ. Κουφοντίνας θα έπρεπε να είχε προσφύγει στο ΣτΕ για το ζήτημα. Ένα μήνα μετά, το αρμόδιο συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου, όπου απευθύνθηκε ο πολυισοβίτης, εξέδωσε με τη σειρά του μία απόφαση με την οποία επίσης δήλωσε αναρμόδιο, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα εμπίπτει στη δικαιοδοσία των ποινικών δικαστηρίων.

Τις διαφορετικές αυτές θέσεις καλείται πλέον να εξετάσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί του ζητήματος.

Την ίδια ώρα, ακόμη αναμένεται -από τα τέλη Αυγούστου- η απόφαση γύρω από την αίτηση του Δημ. Κουφοντίνα για υφ’ όρων απόλυση από τις φυλακές, καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε 19 χρόνια φυλάκισης. Το αίτημα έχει υποβληθεί στη διοίκηση των φυλακών, εν΄β την απόφαση αναμένεται να λάβει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα