Ο Ερντογάν συνεχίζει τα σχέδια “ασύμμετρου πολέμου” εν μέσω πανδημίας

Ο Ερντογάν συνεχίζει τα σχέδια “ασύμμετρου πολέμου” εν μέσω πανδημίας
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Έγκαιρη πληροφόρηση έχει η κυβέρνηση από την ΕΥΠ για τον νέο σχεδιασμό των Τούρκων έναντι της Ελλάδας που θέλει να χρησιμοποιήσει και πάλι τους μετανάστες ως όπλο και μάλιστα ως βιολογικό όπλο

Έγκαιρη ήταν η πληροφόρηση της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΥΠ για τον σχεδιασμό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Η Άγκυρα παρά την πανδημία επιθυμεί να συνεχίσει τον «ασύμμετρο πόλεμο» που κήρυξε στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην υπόλοιπη ΕΕ, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Σημείο μηδέν αποτέλεσε η προσάραξη παλιού εμπορικού πλοίου στην Τζια που μετέφερε 193 μετανάστες και σύντομα οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι συγκέντρωναν τέτοια παλιά πλοία στις ακτές τους σε μία προσπάθεια να τα γεμίσουν μετανάστες και να τα στείλουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Η δεύτερη φορά ήταν η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης ενός τέτοιου πλοίου στο Αγαθονήσι, όπου εγκαίρως είχαν λάβει θέσεις σκάφη του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και το ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές πληροφόρησης, από τις αρμόδιες Αρχές, αυτή η κίνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ήδη γνωρίζουν τα σχέδια τους οι ελληνικές Αρχές και έχουν εκπονήσει σχετικό σχέδιο αντίδρασης και δεύτερον γιατί αυτά τα πλοία εντοπίζονται πιο εύκολα από τα φουσκωτά και αναχαιτίζονται και πιο εύκολα από αυτά.

Στον Έβρο οι Τούρκοι επικαλέστηκαν πως απομάκρυναν τους μετανάστες από την περιοχή με βίαιο τρόπο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φοβούμενοι ένα ξέσπασμα κρουσμάτων στην περιοχή της Αδριανούπολης και μάλιστα έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών. Στην Ελλάδα εκτιμούν πως αυτό το επικαλέστηκαν οι τουρκικές Αρχές περισσότερο ως πρόσχημα για να μην παραδεχθούν την ήττα τους στα σύνορα και έτσι τους απομάκρυναν από εκεί και προχώρησαν στον εναλλακτικό σχεδιασμό με τα πλοία.

Είτε όμως υπήρξαν μαζικά κρούσματα κορωνοϊού από μετανάστες και στρατοχωροφύλακες στην περιοχή του Έβρου είτε όχι, η προσπάθεια της Άγκυρας να συνεχίσει αυτόν τον «ασύμμετρο πόλεμο» έναντι της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της ΕΕ συνεχίζεται και λόγω των υφιστάμενων συνθηκών της πανδημίας ούτως ή άλλως δύναται να πάρει και την μορφή βιολογικού πολέμου. Και όλο αυτό συμβαίνει ενώ στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας εντός της Τουρκίας με την πληροφόρηση να είναι κάτι παραπάνω από ακραία ελεγχόμενη από το καθεστώς Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές δυνάμεις είναι ενήμερες και πάλι εγκαίρως έχουν λάβει θέσεις στα ακριτικά τους πόστα σε στεριά και θάλασσα. Ακόμα και αν κάποιο πλοίο καταφέρει να προσεγγίσει είναι δεδομένο ότι θα τεθεί σε καραντίνα ο κόσμος που μεταφέρει, ωστόσο αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι για πολλοστή φορά η Τουρκία έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργεί με όρους διεθνούς δικαίου και έχει επιλέξει ξεκάθαρα τον ρόλο ενός κράτους-τρομοκράτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα