Τα Θεοφάνια της ανυπακοής – Βουτιές, εντάσεις, πρόστιμα και τραυματισμοί

Τα Θεοφάνια της ανυπακοής – Βουτιές, εντάσεις, πρόστιμα και τραυματισμοί
Ένταση και προσαγωγές στο Λευκό Πύργο όταν ομάδα ατόμων προσπάθησε να ρίξει τον σταυρό στα νερά του Θερμαϊκού, 6 Ιανουαρίου 2021. MotionTeam

Ιερείς και πιστοί αγνόησαν τα περιοριστικά μέτρα και τις εκκλήσεις του Ιερώνυμου, με τον καθιερωμένο αγιασμό υδάτων για τη γιορτή των Θεοφανίων να πραγματοποιείται κανονικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την αυθαιρεσία, την ανυπακοή και την ασυνείδητη πλευρά της ελληνικής εκκλησίας και κοινωνίας “φώτισε” η γιορτή των Θεοφανίων, καθώς ιερείς και πιστοί από διάφορες περιοχές της χώρας αγνόησαν τα μέτρα της κυβέρνησης και τις εκκλήσεις του Ιερώνυμου, αλλά και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, τελώντας κανονικά τον αγιασμό υδάτων.

Εκτός από τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν εντός των ιερών ναών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παρά τις αυστηρές συστάσεις των λοιμωξιολόγων και τα μέτρα της κυβέρνησης για λειτουργία με κλειστούς ναούς, υπήρχαν και αρκετά φαινόμενα “ιερού αντάρτικου” από αρκετούς Μητροπολίτες που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τον αγιασμό των υδάτων, με τη συμμετοχή και πιστών.

Οι αποστάσεις, ή ακόμη και οι μάσκες πήγαν περίπατο σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ πιστοί ανά την Ελλάδα βούτηξαν στη θάλασσα μετά τη ρίψη του σταυρού από τους ιερείς, που αγνόησαν τις διατάξεις και κυρίως την επικινδυνότητα της πράξης τους. Οι βουτιές συνοδεύτηκαν από εντάσεις, προσαγωγές ή ακόμη και τραυματισμούς.

Πρόστιμα στο Αίγιο

Κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, τελέστηκε ο αγιασμός υδάτων ανήμερα των Θεοφανίων στο Αίγιο, από τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμο, μαζί με τον προκάτοχό του, Αμβρόσιο. Μάλιστα, η τελετή έγινε παρουσία πιστών, ενώ δύο κολυμβητές έπεσαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό, όταν ο Μητροπολίτης τον έριξε στη θάλασσα.

Εν συνεχεία, ωστόσο, αυτή τους η κίνηση έφερε την επέμβαση του λιμενικού, που επέβαλε πρόστιμα, τόσο στον Μητροπολίτη, όσο και στους κολυμβητές. Ειδικότερα,, στελέχη του λιμενικού τμήματος επέβαλαν στον μητροπολίτη χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και στους δύο κολυμβητές από 300 ευρώ στον καθένα.

Τραυματισμός στην Εύβοια

Άσχημη κατάληξη είχε η απόφαση ορισμένων νεαρών να τιμήσουν μόνοι τους και παρά τα περιοριστικά μέτρα το έθιμο των Θεοφανίων, ρίχνοντας τον σταυρό και πέφτοντας στη θάλασσα για να τον πιάσουν. Ωστόσο, ένας εξ αυτών παραπάτησε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στον αυχένα και να μείνει ακινητοποιημένος στο νερό.

Όπως αναφέρει το eviathema, οι διασώστες του ΕΚΑΒ δεν κατάφεραν να μετακινήσουν τον νεαρό μέσα από το νερό και έτσι χρειάστηκε στο σημείο να μεταβεί ένα καΐκι για να τον μεταφέρει στο λιμάνι Αμαρύνθου, από όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Ένταση και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Ένταση προκλήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα των Φώτων, όταν ομάδα περίπου 20 ατόμων συγκεντρώθηκε ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα στον Λευκό Πύργο με σκοπό να πραγματοποιήσει αγιασμό των υδάτων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές και επέβαλαν πρόστιμα για παράβαση των περιοριστικών μέτρων για την Covid.

Τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ήταν αυξημένα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να αποτραπεί η ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού, καθώς απαγορεύεται από τους ισχύοντες περιορισμούς για την ημέρα των Θεοφανείων.

Ένταση και προσαγωγές στο Λευκό Πύργο όταν ομάδα ατόμων προσπάθησε να ρίξει τον σταυρό στα νερά του Θερμαϊκού, 6 Ιανουαρίου 2021. MotionTeam

Η παρουσία της αστυνομίας υπήρξε ισχυρή, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λευκού Πύργου, με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να κινούνται με μηχανές κατά μήκος του πλακόστρωτου, ενώ σκάφη του λιμενικού περιπολούν από θαλάσσης.

Μικρά παιδιά βούτηξαν στη Σκύδρα

Κανονικά τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και στο Αρσένι Σκύδρας, παρουσία δεκάδων πιστών, αλλά και μικρών παιδιών που βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό που έριξε ο ιερέας. Στις εικόνες που θα δείτε είναι εμφανής ο συνωστισμός που επικρατεί στο σημείο.

Έκαναν αγιασμό και βούτηξαν… μόνοι τους

Την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, πολίτες αρνήθηκαν να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς και έκαναν αγιασμό… μόνοι τους! Στην Καλαμάτα, όπως αναφέρει το mesogeiostv, τέσσερις πιστές πήγαν στο λιμάνι πόλης και έριξαν αυτοσχέδιο σταυρό στα νερά.

Το ίδιο έπραξαν και τέσσερις κάτοικοι στη Ζάκυνθο που, χωρίς την παρουσία ιερέα βούτηξαν μόνοι τους στα νερά. Την ίδια ώρα, βέβαια, σε διάφορες περιοχές της χώρας, αρκετοί ιερείς έκαναν τον αγιασμό μόνοι τους χωρίς την παρουσία πιστών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα