Το είπε και η επιστήμη: Αυτοί που έχουν σκύλο ζουν περισσότερο

Το είπε και η επιστήμη: Αυτοί που έχουν σκύλο ζουν περισσότερο
Labrador 123RF.COM

Ένα σκυλάκι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του ιδιοκτήτη του, να συμβάλει στην ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα αλλά και να αποτρέψει θανάτους από καρδιακές παθήσεις.

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συντριβάνι νεότητας, ούτε ειδικό φίλτρο που να γιατρεύει τις ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι που, όπως ισχυρίζεται η επιστήμη, μπορεί να σε κάνει να ζήσεις περισσότερο. Οι ΣΚΥΛΟΙ.

Μια νέα έρευνα περίπου 70 χρόνων μελέτης δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης και το συμπέρασμα είναι πως ένας σκύλος μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του ιδιοκτήτη του μέχρι και 24%.

Κι αυτό είναι ένα “κόλπο” για το οποίο δεν χρειάζεται εκπαίδευση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 δημοσιευμένες μελέτες βασισμένες στα στοιχεία 3.8 εκατομμυριών συμμετεχόντων από το 1950 μέχρι και το 2019. Η ανάλυση τους απέδειξε πως ένας σκύλος μπορεί να προστατεύσει τον ιδιοκτήτη του από διάφορες πιθανές αιτίες θανάτου.

Η μελέτη απέδειξε ακόμα ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της ‘ιδιοκτησίας’ σκύλου είναι και η μείωση των πιθανότητων κατά 31% για κάποια καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με την Caroline Kramer. Οι ιδιοκτήτες σκύλου που είχαν ήδη βιώσει κάποιο καρδιακό επεισόδιο παρουσιάσαν 65% λιγότερες πιθανότητες θανάτου.

Ακόμα ένα βασικά κομμάτι του να έχεις κατοικίδιο σημαίνει πως πρέπει να το βγάζεις και βόλτα. Αυτό αυτομάτως προσθέτει κάποια έξτρα λεπτά άσκησης μες την ημέρα.

Τέλος η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι σημαντικοί παράγοντες ενός πρώιμου θανάτου. Η υπόθεση των ερευνητών είναι πως η υπέροχη παρέα των σκύλων μπορεί να περιορίσει αυτά τα συναισθήματα.

Όχι ότι δεν υπήρχαν ήδη υπερ-αρκετοί λόγοι να έχει κάποιος σκύλο, τώρα το “επιβάλει” και η επιστήμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα