Το “βαθύ λαρύγγι” της Χρυσής Αυγής μίλησε: Ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει για τη δράση κάθε μέλους

Το “βαθύ λαρύγγι” της Χρυσής Αυγής μίλησε: Ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει για τη δράση κάθε μέλους

Το "βαθύ λαρύγγι" ξεσκεπάζει τη Χρυσή Αυγή. "Εγώ θα καταθέσω ως ναζί και φασίστας, γιατί αυτό ήμουν. Δεν είμαι δολοφόνος όμως"

Ο Ηλίας Σταύρου, πρώην υποψήφιος βουλευτής και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, στην κατάθεσή του κατήγγειλε εγκληματικές επιθέσεις χρυσαυγιτών τις οποίες έζησε από κοντά, διαχώρισε ωστόσο την θέση του από αυτή του ακροδεξιού μορφώματος.

Όπως δημοσιεύει το “Έθνος”, ιδιαιτέρως σημαντική και κρίσιμη κρίνεται από αστυνομικούς και δικαστικούς κύκλους η κατάθεση του Ηλία Σταύρου στις ανακριτικές Αρχές.

Ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον νομό Ημαθίας, προσήλθε αυτοβούλως και αιφνιδίως στις ανακτρίτριες Κλάπα-Δημητροπούλου και κατέθεσε όλα όσα γνωρίζει για το φασιστικό μόρφωμα, αλλά και στοιχεία, έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο.

Επίσης παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο για να γίνει άρση απορρήτου και να ελεγχθούν τα μηνύματα που είχε λάβει από τους βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Όλα όσα προσκομίστηκαν από τον Σταύρου θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν αρμοδίως.

Ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει για τη δράση των μελών

Ωστόσο, ήδη όσα κατέθεσε ενώπιον των ανακριτριών είναι κόλαφος για τον Νίκο Μιχαλολιάκο λέγοντας ότι “ο αρχηγός έχει εποπτεία και γνώση των δράσεων των μελών. Εχει πλήρη εποπτεία υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία να οργανώσουν το οτιδήποτε είναι άνθρωποι απολύτως πιστοί στον αρχηγό και δεν διανοούνται να κάνουν κάτι πέρα από τις εντολές του. Οχι λόγω φόβου για τυχόν συνέπειες αλλά λόγω της απόλυτης πίστης τους”.

Η αξιοπιστία του νέου μάρτυρα φαίνεται και από το γεγονός ότι μίλησε μόνο για όσα είδε με τα μάτια του και όχι για όσα είχε ακούσει. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του για την πρωτοφανή επίθεση χρυσαυγιτών τον Φεβρουάριο του 2013 σε συνδικαλιστή του ΚΚΕ που πέρναγε με το αυτοκίνητό του έξω από τα γραφεία της ΧΑ στην Ανάβυσσο, τολμώντας να ακούει… Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Σταύρου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες παρών όταν 10 χρυσαυγίτες κυνήγησαν, περικύκλωσαν και τελικά επιτέθηκαν στο θύμα. Στις ανακρίτριες κατέθεσε ότι «η βία ήταν το μέσο για την πραγμάτωση των σκοπών της ΧΑ». Για την εγκληματική δράση του μορφώματος κατάθεσε και για άλλη μία επίθεση που ήταν παρών και κατά την οποία τραυματίστηκαν από αιχμηρά αντικείμενα αντιεξουσιαστές σε συμπλοκή στη Θεσσαλονίκη.

Η σοβαρότητα των καταγγελλομένων από τον Σταύρου αποδεικνύεται τόσο από το “χρυσαυγίτικο βιογραφικό” του, όσο και από τη στάση του στη Δικαιοσύνη.

“Εγώ θα καταθέσω ως ναζί και φασίστας, γιατί αυτό ήμουν. Δεν είμαι δολοφόνος όμως”, φέρεται να είπε στους οικείους του το “βαθύ λαρύγγι” της Χρυσής Αυγής, που βάζει φωτιά στην ανακριτική διαδικασία και προσθέτει νέα επιβαρυντικά στοιχεία.

“Η ΧΑ αγωνίζεται για την επικράτηση των ιδεών και αρχών του εθνικοσοσιαλισμού και συνακόλουθα για τη δημιουργία ενός εθνικοσοσιαλιστικού κράτους με σημείο αναφοράς τη μεσοπολεμική Γερμανία”, λέει χωρίς περιστροφές ο μάρτυρας.

“Διαρροές” στην ιστοσελίδα της οργάνωσης

Ενδεικτικό του πανικού που προκάλεσε η κατάθεση του Σταύρου στους πρώην συναγωνιστές του, είναι η ανακοίνωση που ανάρτησαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Κι ενώ το όνομά του δεν είχε δημοσιοποιηθεί, οι χρυσαυγίτες κατά την προσφιλή τακτική τους, δημοσίευσαν τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμό του κάνοντας συνειδητά διαρροή δικογραφικού υλικού.

Ομως, δεν έμειναν στη στοχοποίησή του, αλλά προχώρησαν και τον “έβγαλαν” τρελό που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. “Θα με βγάλουν τρελό μόλις γίνει γνωστή η κατάθεσή μου. Το ίδιο είχαν κάνει και με τον Περίανδρο, τον Ζαφειρόπουλο και τους άλλους”, είχε πει πριν καιρό στο περιβάλλον του ο πρώην χρυσαυγίτης.

Βέβαια, κάθε άλλο παρά τρελός είναι ο Ηλίας Σταύρου ο οποίος δεν θέλησε να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και υπέγραψε με το ονοματεπώνυμό του την κατάθεση.

Εξάλλου, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν διορισμένος στη Βουλή ως επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Πολύβιου Ζησιμόπουλου. Ουσιαστικά αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή τον Δεκέμβριο κι όπως καταγγέλλει ύστερα από απειλές και εκφοβισμούς για τη ζωή του.

Δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης και τώρα αποδιοπομπαίος τράγος

Ο έμπιστος της ηγετικής ομάδας που έγινε… τρελός σε μία νύχτα

Ο Ηλίας Σταύρου κατάγεται από την Ημαθία και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής. Η μητέρα του, η οποία δεν είναι πια στη ζωή, ήταν φιλόλογος, ενώ ο ίδιος οργανώθηκε στη Χρυσή Αυγή από 15 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ήταν πυρηνάρχης στον τόπο καταγωγής του και η δραστηριότητά του είχε εκπλήξει τα μεγαλοστελέχη στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κασιδιάρης φέρεται να είναι ο άνθρωπος που τον κατέβασε στην Αθήνα για να τον «εκμεταλλευτεί» τηλεφωνώντας του από τα γραφεία της Βουλής το 2012. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε φιλικές σχέσεις με την Ουρανία Μιχαλολιάκου και ανήκε στον κύκλο επιρροής της. Η σχέση τους προκύπτει και από την κατάθεση του Σταύρου, ο οποίος λέει ότι ήθελε να αποχωρήσει από τον Ιούνιο του 2013 αλλά δεν τον άφηναν και τον απειλούσαν να μη φύγει. “Ζήτησα εγγράφως την απεμπλοκή μου από τον γενικό γραμματέα. Μου απάντησε με sms η Ουρανία Μιχαλολιάκου ότι ο γενικός γραμματέας δεν το επιθυμεί”, κατέθεσε ενόρκως ο πρώην χρυσαυγίτης παραδίδοντας και το κινητό του για την εξακρίβωση των ισχυρισμών του.

Βέβαια, μέχρι και πριν λίγους μήνες, όσο ο Σταύρου ανήκε στην κορυφή της πυραμίδας στη ΧΑ, δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Τα… απέκτησε μόλις αποφάσισε να καταθέσει όσα έζησε και κατ’ επέκταση εναντίον τους.

Οταν επιλεγόταν το 2012 από το πολιτικό συμβούλιο να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής τους ήταν ένας… τρελός που τους ξεγέλασε. Υπήρξε στον κλειστό πυρήνα της ΧΑ από το 2005 έως το 2013 (ορκίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2011 στο όρος Φαλακρό, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου) και ουδείς επί οχτώ έτη είχε αντιληφθεί ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Τα πειστήρια της εμπιστοσύνης που του έδειχνε η ηγεσία και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΧΑ είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο. Με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, εμφανίζονται εκατοντάδες αποτελέσματα από ομιλίες, δράσεις του Σταύρου σε γραφεία της ΧΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι στα γραφεία της Αναβύσσου, η ηγεσία τον έστελνε να προπαγανδίζει υπέρ του εθνικοσοσιαλισμού.

Σκληρός στις ομιλίες του

Στις ομιλίες του άρθρωνε σκληρό ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο κατακεραυνώνοντας τους αντιπάλους και το ΚΚΕ. Για αυτές τις ομιλίες κατέθεσε ότι “τα δόκιμα μέλη κατηχούνταν στην υπεροχή της λευκής φυλής έναντι των υπολοίπων, στο μίσος των Εβραίων και γενικότερα στην ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και εν γένει στις αρχές, αξίες και αντιλήψεις του εθνικοσοσιαλισμού”.

Παράλληλα, πλήθος φωτογραφιών με τον ίδιο δίπλα στους βουλευτές Κ. Μπαρμπαρούση, Αρτ. Ματθαιόπουλο, Αντ. Γρέγο, περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδας, υπάρχουν στο Ιντερνετ αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο νέος μάρτυρας.

Ο οποίος, παρά τις απειλές από τους πρώην συναγωνιστές του, δεν δίστασε να εμφανιστεί επωνύμως να καταθέσει, αλλά και να δώσει εφημερίδες, περιοδικά, κείμενα της ΧΑ που πλέον έχουν εξαφανιστεί από τα στελέχη της. “Και τότε με τον Περίανδρο για πολιτικές διώξεις μιλούσαν” φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί ο Σταύρου σε άτομα του περιβάλλοντός του.

Μολονότι ο Σταύρου δηλώνει σήμερα μετανοημένος, εύλογο είναι το ερώτημα γιατί επέλεξε τώρα κατόπιν ποινικών διώξεων να μιλήσει. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήθελε από το 2012 να αποχωρήσει και από τότε ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία τα οποία θα παρέδιδε στις Αρχές. Τελικά, η ομερτά ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη της ΧΑ έσπασε και η κατάθεσή του αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων καθώς αρκετοί χρυσαυγίτες σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Πηγή: Εφημερίδα το “Έθνος”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα