Τσιόδρας: Ένας στους 10 Έλληνες είχε ανοσία στον κορονοϊό το τέλος του 2020

Σωτήρης Τσιόδρας
Σωτήρης Τσιόδρας EUROKINISSI

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών προέβλεψε σημαντική πίεση στο ΕΣΥ και υπεραμύνθηκε των πλεονεκτημάτων του εμβολίου της AstraZeneca.

Ένας στους δέκα Έλληνες εκτιμάται ότι είχε αντισώματα κορονοϊού στο τέλος του 2020, δηλαδή είχε νοσήσει από κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης τα οποία παρουσίασε σήμερα Τρίτη 6/4 ο γνωστό λοιμωξιολόγος και Τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα σημείωσε πως η περίπτωση να υπάρχει παρενέργεια θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 1 ανά 100.000.

Ειδικότερα ο κ. Τσίοδρας σε ομιλία του με τίτλο «Πανδημία SARS-CoV-2: η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» ανέφερε ότι στην πατρίδα μας είχαμε ένα πολύ μικρό πρώτο κύμα της νόσου. "Χάρη στη συμπεριφορά όλων μας είχαμε χαμηλά ποσοστά λοιμώξεις της τάξης του 0,36%. Τότε για κάθε ένα κρούσμα υπολογίζαμε αλλά 10 ακόμη". Και συμπλήρωσε ότι με βάση τα "δεδομένα που δείχνω για πρώτη φορά και αφορούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 από την κοινή ερευνητική ομάδα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον καθηγητή κύριο Χατζηχριστοδούλου φαίνεται η κατάσταση της ανοσίας το τέλος του Δεκέμβρη στην πατρίδα μας. Αυτό το ποσοστό είναι 9,87%" σημείωσε ο καθηγητής δηλαδή περίπου ένας στους 10 Έλληνες είχε αποκτήσει ανοσία έναντι του ιού.

ADVERTISING

Παράλληλα ο καθηγητής τόνισε ότι η σχέση εισαγωγών στα νοσοκομεία και εξιτηρίων δείχνει ότι το ΕΣΥ θα πιεστεί δραματικά και ότι αν ο δείκτης Rt κινηθεί μεταξύ 1,05-1,1 θα δούμε μέσα στο Μάιο 1000 διασωληνώσεις.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα σπάνια. Όπως ανέφερε η πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης του τύπου θρομβώσεως με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000).

Ακόμη ο κ. Τσιόδρας σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών. Αναλυτικότερα, τόνισε ότι ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 εως 50 ετών ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει.

Επιπλέον επεσήμανε ότι τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κοροναϊό και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου πρόσθεσε τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόρδας.

Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής δήλωσε πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.ά.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό, είπε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σωτήρης Τσιόδρας, Κορονοϊός, Covid-19, Εμβόλιο κορονοϊού

24Media Network