2018: Μία ακόμη χρονιά κατάχρησης του Twitter από τον Ντόναλντ Τραμπ

2018: Μία ακόμη χρονιά κατάχρησης του Twitter από τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τα καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ εδώ και 700 ημέρες, ικανό χρονικό διάστημα για έναν απολογισμό. 7.546 δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στο διάστημα αυτό ήσαν παραπλανητικές ή απλώς εσφαλμένες;

Το 2018 είναι άλλη μία χρονιά απρόβλεπτων, λιγότερο ή περισσότερο (μάλλον λιγότερο) διπλωματικών tweet του Ντόναλντ Τραμπ. Από την εκλογή του τον Νοέμβριο 2016, ο αμερικανός πρόεδρος έχει τουιτάρει 5.500 φορές για οτιδήποτε μπορεί να τού περάσει από το μυαλό, κομπάζοντας για το εαυτό του και το έργο του, επιτιθέμενος εναντίον χωρών και ηγετών, προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες διπλωματικές κρίσεις, διαταράσσοντας συμμαχίες, διεθνείς συμφωνίες, καταστρέφοντας την στρατηγική της κυβέρνησής του, φέρνοντας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τα κυβερνητικά επιτελεία στην Ουάσινγκτον και προκαλώντας πονοκεφάλους στις ξένες πρωτεύουσες.

Χθες, παραμονή Χριστουγέννων, εν μέσω της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που ο ίδιος προκάλεσε, και ενώ η Γουόλ Στριτ έκλεινε την χειρότερη εβδομάδα της από το 2008, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού μάς πληροφόρησε ότι είναι «μόνος στο σπίτι» («I am all alone (poor me) in the White House…»), συνέχισε με μία ομοβροντία μηνυμάτων για θέματα όπως η αμερικανική αποχώρηση από την Συρία και το προσφιλές του Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την χρονιά με μία επίθεση κατά του συμμαχικού Πακιστάν. Και προς το τέλος της είχε καταφέρει να καταστρέψει το «ειδύλλιο» με τον Εμανουέλ Μακρόν με μία σειρά προσβλητικών tweet κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, όπου παρευρέθη κάνοντας μούτρα στις επίσημες εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς είχε φροντίσει να προσβάλει/επιτεθεί κατά παραδοσιακών συμμάχων, της Αγγελα Μέρκελ, της Τερέζα Μέι, του Τζάστιν Τριντό, να επαινέσει πρόσωπα σαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είχε μία ταχεία εξέλιξη από παρανοϊκό rocketman σε έναν ηγέτη της «φοβερής προόδου» στις διμερείς σχέσεις και της «πολύ ευγενικής» επιστολογραφίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει την χρονιά τινάζοντας με ένα tweet στον αέρα τη αμερικανική παρουσία στην Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας μονομερώς και αιφνιδιαστικά, την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τα καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ εδώ και 700 ημέρες, ικανό χρονικό διάστημα για έναν απολογισμό. Πώς ακριβώς αντιμετώπισε την αλήθεια; 7.546 δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στο διάστημα αυτό ήσαν παραπλανητικές ή απλώς εσφαλμένες, σύμφωνα με την Washington Post.

Για τον New Yorker, ο Τραμπ τελειώνει το έτος όπως ακριβώς το άρχισε. Επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε το «κανονικό» να περιμένει κανείς από τον πρόεδρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα