ActionAid: Το Τιγκράι της Αιθιοπίας σε έκτακτη ανάγκη

ActionAid: Το Τιγκράι της Αιθιοπίας σε έκτακτη ανάγκη
Μέλη της Εθνικής Αμυντικής Δύναμης της Εθιοπίας AP Photo

Καθημερινά η κατάσταση στο Τιγκράι της Αιθιοπίας επιδεινώνεται με τους καταγεγραμμένους θανάτους να φτάνουν τα 1,7 εκατομμύρια.

Η πολιτική διαμάχη που ξέσπασε το Νοέμβριο του 2020 ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) της Αιθιοπίας εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, χωρίζοντας τη χώρα στα δύο.

Ο άμαχος πληθυσμός και κυρίως οι γυναίκες υποφέρουν από την έξαρση βίας και τη σεξουαλική κακοποίηση. Το γενικότερο πρόβλημα διογκώνεται με την επισιτιστική κρίση, που έχει προκληθεί από τις πλημμύρες και τα σμήνη των ακρίδων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι κινδύνου για την εμφάνιση και διασπορά ασθενειών εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών και καθαρού νερού για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί, ότι το υγιειονομικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει με τις νοσοκομειακές μονάδες να υπολειτουργούν.

Οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και η ανάγκη για επιβίωση έχουν ωθήσει 63,000 άτομα να καταφύγουν ως πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν κολυμπώντας. Από την άλλη, το 90% όσων παραμένουν στην Αιθιοπία- σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών- χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Ακόμα και η ανθρωπιστική βοήθεια όμως από οργανισμούς και εθελοντές με δυσκολία φτάνει στην περιοχή του Τιγκράι. Γίνονται αναφορές για εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Αποκορύφωμα της τραγωδίας αποτελεί η δολοφονία τριών γιατρών σε αποστολή με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Η ActionAid με παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Τιγκράι ήδη από το 2007, στέκεται στο πλευρό των πληγέντων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Η δράση της αφορά την παροχή τροφίμων και πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης, που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής σε 18.000 άτομα. Η οργάνωση πραγματοποιεί παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα προστασίας προκειμένου οι γυναίκες να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να προστατεύσουν όσες αδυνατούν, αλλά και τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα. Στόχος δεν είναι απλά η επιβίωση αλλά η ζωή με αξιοπρέπεια.

«Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική στις γυναίκες και στα κορίτσια όπως εγώ. Η παροχή εμμηνορροϊκών προϊόντων για παράδειγμα είναι αναγκαία σε γυναίκες που ζουν στην επαρχία λόγω του χαμηλού κόστους. Ευχαριστώ την ActionAid που κατανοεί τα πιεστικά ζητήματα των γυναικών και των κοριτσιών. Ελπίζω η υποστήριξη να συνεχιστεί και στο μέλλον», δηλώνει η Emebet Arbissie, κάτοικος Αιθιοπίας που έλαβε υποστήριξη από την ActionAid.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην περιοχή και να την ενισχύσετε την προσπάθεια εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα