Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται υπέρ της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Ταλιμπάν μετά από συνέντευξη στο The Associated Press
Ταλιμπάν μετά από συνέντευξη στο The Associated Press AP

Μπροστά σε μια ιστορική συμφωνία βρίσκονται ΗΠΑ και Ταλιμπάν, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν "δεσμεύονται πλήρως" να σεβαστούν τους όρους της "ιστορικής" συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψουν προσεχώς με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπαρχηγός τους, ο Σιρατζουντίν Χακάνι, σε άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Το άρθρο, με τίτλο "Αυτό που θέλουν οι Ταλιμπάν", είναι πρωτοφανές. Ο Χακάνι, επικεφαλής επίσης του δικτύου Χακάνι --τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με την Ουάσινγκτον-- που θεωρείται το πιο φονικό σκέλος των ανταρτών-- επικοινωνεί εκεί τη θέση του υψηλότερου επιπέδου των ανταρτών έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

ADVERTISING

Οι δύο πλευρές πιστεύεται πως βρίσκονται μερικές μέρες πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αφγανό αξιωματούχο, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα, αν στο μεταξύ "μειωθούν τα βίαια επεισόδια" όπως είχαν ανακοινώσει Αμερικανοί και αντάρτες.

"Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεσμευόμαστε πλήρως να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις, στο γράμμα και το πνεύμα της", γράφει στα αγγλικά ο Χακάνι, του οποίου τα ελάχιστα ηχητικά μηνύματα είναι γενικά στη γλώσσα παστούν. Το τελευταίο μήνυμά του ήταν τον Ιούνιο του 2017.

"Όλοι έχασαν κάποιον που αγαπούσαν. Όλοι κουράστηκαν από τον πόλεμο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι φόνοι και οι ακρωτηριασμοί πρέπει να σταματήσουν", προσθέτει.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν αναμένεται να ανοίξει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της Καμπούλ, με στόχο μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.

Ενώ οι Ταλιμπάν αρνούνταν πάντα να συζητήσουν με τις αφγανικές αρχές, τις "μαριονέτες" της Ουάσινγκτον όπως τις αποκαλούν, ο Χακάνι αυτή τη φορά εμφανίζεται αισιόδοξος για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. "Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τις άλλες πλευρές σε πνεύμα ειλικρινούς σεβασμού ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς", γράφει.

Άλλο μείζον θέμα, τα δικαιώματα των γυναικών που θα γίνουν όπως ο ίδιος δήλωσε σεβαστά όπως "χορηγούνται από το Ισλάμ". Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η καταπιεστική ερμηνεία της πίστης από τους Ταλιμπάν.

Ο Χακάνι εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά τη βούληση των ανταρτών να εμποδίσουν εξτρεμιστικές ομάδες να βρίσκουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν για να χτυπούν αλλού, ένας άλλος όρος της μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

"Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός Αφγανού να επιτρέπει σε τέτοιες οργανώσεις να κρατούν τη χώρα μας όμηρο και να την κάνουν πεδίο μάχης", τονίζει.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network