Αυστραλία: Ετοιμάζει εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα

Αυστραλία: Ετοιμάζει εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα
Φωτογραφία αρχείου ap

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέκρινε την εκτόξευση ταϊβανέζικου πύραυλου στο διάστημα, από τοποθεσία της Νότιας Αυστραλίας.

Η αυστραλιανή διαστημική εταιρεία ‘Southern Launch’, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (23/08), πρόκειται να στείλει στο διάστημα ταϊβανέζικο πύραυλο, μετά από έγκριση εκτόξευσης που έλαβε από την κυβέρνηση.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία ‘TiSPACE’ σε συνεργασία με την αυστραλιανή αεροδιαστημική εταιρεία θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση του πυραύλου ‘Hapith I.’ Ο πύραυλος θα εκτοξευτεί από τη Νότια Αυστραλία.

Εκπρόσωπος της ‘South Launch’ δήλωσε: “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλιανής Διαστημικής Υπηρεσίας, της TiSPACE και άλλων ενδιαφερομένων”.

Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, πρόκειται να δοκιμαστούν τα συστήματα προώθησης, καθοδήγησης και συλλογής δεδομένων του πυραύλου.

Ο πύραυλος Hapith που σημαίνει ιπτάμενος σκίουρος σε ταϊβανέζικη διάλεκτο, είναι ένας πύραυλος μήκους 10 μέτρων, ο οποίος στη δοκιμαστική εκτόξευση δεν αναμένεται να μπει σε τροχιά. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να ταξιδέψει μέχρι το διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέψει πίσω στη Γη.

Σε δήλωσή της, τη Δευτέρα (23/08), η ‘TiSPACE’ ανέφερε: “Δύο ακόμη μη τροχιακές εκτοξεύσεις και αρκετές τροχιακές έχουν προγραμματιστεί για να ακολουθήσουν αυτήν τη δοκιμαστική εκτόξευση.”

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει τρεις πυραύλους από τη νότια Αυστραλία, πριν από το τέλος του 2021. Εάν το διαστημικό ταξίδι πραγματοποιηθεί με επιτυχία, ο πύραυλος ‘Hapith I’ θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την παράδοση δορυφόρων βάρους έως 390kg σε κοντινή τροχιά από τη Γη.

Η Alice Gorman, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Flinders, είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η ανακοίνωση ήταν ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για την εμπορική διαστημική βιομηχανία της Αυστραλίας.

Η Gorman είπε ότι είναι εφικτό τελικά, να εκτοξευτούν δορυφόροι από την Αυστραλία τόσο σε γεωστατική τροχιά, η οποία απαιτεί θέση εκτόξευσης κοντά στον ισημερινό, όσο και σε πολική τροχιά, στην οποία οι δορυφόροι περνούν πάνω από τον βόρειο και νότιο πόλο της Γης.

Η TiSPACE, η πρώτη ιδιωτική διαστημική εταιρεία της Ταϊβάν, είχε αρχικά προγραμματίσει να δοκιμάσει την εκτόξευση του πύραυλού της στο εσωτερικό της, αλλά φέρεται να αντιμετώπισε ζητήματα σχετικά με την έγκριση της τοποθεσίας της εκτόξευσης.

Ο Christian Porter, υπουργός βιομηχανίας, επιστήμης και τεχνολογίας, ανακοίνωσε τη ρυθμιστική έγκριση τη Δευτέρα (23/08). “Πρόκειται για σημαντικό βήμα για τον καθορισμό της εμπορικής ικανότητας της Αυστραλίας και την απόδειξη του τι μπορεί να προσφέρει η χώρα μας στον διεθνή διαστημικό τομέα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα