Η Σιβηρία στις φλόγες: Ανυπολόγιστη η καταστροφή - Μέτωπο φωτιάς 28 εκατ. στρεμμάτων

Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Σιβηρία.
Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Σιβηρία. AP

Πόλεις και χωριά έχουν "πνιγεί" σε μαύρο σύννεφο καπνού. Ζώα τρέχουν να σωθούν αναζητώντας τροφή και νερό. Μεγάλη η η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας.

Είναι μία απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία.
Οι δασικές φωτιές στη Σιβηρία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με τις φλόγες να καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

H συνδρομή του ρωσικού στρατού στην κατάσβεση των πυρκαγιών αποδείχθηκε πολύ σημαντική.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εξάλειψαν τις εστίες στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και και του Ιρκούτσκ σε μια έκταση 900.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για έκταση "σταγόνα στον ωκεανό", αν σκεφτεί κανείς οτι οι φωτιές μαίνονται σε 28 εκατομμύρια στρέμματα.

ADVERTISING
Οι φωτιές της Σιβηρίας από το διάστημα
Οι φωτιές της Σιβηρίας από το διάστημα AP

Από την πλευρά του το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι η επέκταση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία και την ρωσική Άπω Ανατολή, περιορίστηκε κατά πέντε φορές.

Τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 20 πτήσεις σε δυάδες, ενώ την εντολή για να συμμετάσχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία είχε δώσει στις 31 Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος.

Αν και οι φλόγες δεν απειλούν άμεσα τις πόλεις, αυτές έχουν καλυφθεί από πυκνό καπνό. Σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 800 κοινότητες έχουν "πνιγεί" σε μαύρο σύννεφο καπνού.

Καπνός στην πόλη της Σιβηρίας Chita
Καπνός στην πόλη της Σιβηρίας Chita AP

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ορισμένες περιοχές που φλέγονται αναμένεται να βρέξει αλλά δυστυχώς όχι τόσο, ωστε να σβήσουν τα μέτωπα.

Στην επιστημονική κοινότητα η ανησυχία είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου δασών της Ακαδημίας Επιστημών της Σιβηρίας Αλέξάντρ Μπριουχάνοφ επισημαίνει ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας θα χρειασθούν τουλάχιστον 100 χρόνια.

Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου πυρόσβεσης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Ιρέκ Χασάνοφ εκτιμά ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν σημαντικές οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες.

Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες, απελευθερώνονται αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις επιπτώσεις να μοιάζουν εφιαλτικές..

Η φωτιά στο Krasnoyarsk
Η φωτιά στο Krasnoyarsk AP

Θύματα των πυρκαγιών και τα ζώα. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, φεύγουν από τις φωλιές τους, τρέχουν μακριά, αναζητώντας τροφή και νερό.

Οι φλόγες αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για πολλά είδη, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν, όπως είναι τα φίδια, οι σκαντζόχοιροι, τα έντομα.

Οι πυρκαγιές ωστόσο, δεν απειλούν τα 11 σπάνια είδη ζωών, τα οποία προστατεύονται από το ειδικό κρατικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Οικολογία». Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τίγρεις του Αμούρ, οι λεοπαρδάλεις της ρωσικής άπω Ανατολής και άλλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτιά στη Σιβηρία: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να βρέξει, στη μάχη και αλεξιπτωτιστές

Σιβηρία SOS: Ανεξέλεγκτες οι φωτιές - Η Ρωσία εξετάζει ακόμη και ενδεχόμενο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Σιβηρίας λόγω φωτιών

SHARE:

24Media Network