'Αποκλειστικά για λευκούς'. Τα ρατσιστικά αυτοκόλλητα που προκάλεσαν αναταραχή στο Τέξας των ΗΠΑ

'Αποκλειστικά για λευκούς'. Τα ρατσιστικά αυτοκόλλητα που προκάλεσαν αναταραχή στο Τέξας των ΗΠΑ

Τα ρατσιστικά αυτοκόλλητα που επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε λευκούς γέμισαν τις βιτρίνες καταστημάτων σε ολόκληρο το Όστιν, προκαλώντας την οργή των αρχών (vid)

Ο δήμος του Όστιν, της πρωτεύουσας του Τέξας, καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο την πράξη αγνώστων οι οποίοι τοποθέτησαν ρατσιστικά αυτοκόλλητα με φράσεις όπως "Μόνο για λευκούς" στις βιτρίνες καταστημάτων της πόλης, μια ενέργεια που θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες του φυλετικού διαχωρισμού στο Νότο των ΗΠΑ.

Τα αυτοκόλλητα αυτά συνιστούν μια απεχθή επίδειξη άγνοιας" τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Όστιν, Στιβ Άντλερ.

Η τοπική εφημερίδα Statesman ανέφερε ότι οι υπάλληλοι έξι καταστημάτων, όταν πήγαν για δουλειά το πρωί της Τετάρτης, βρήκαν στις βιτρίνες τα ρατσιστικά αυτοκόλλητα. Ένα από αυτά, που προφανώς τοποθετήθηκε τη νύχτα, ήταν σε ένα ζαχαροπλαστείο, το Sugar Mama's Bakeshop.

Η Ντόουνα Ντιουκς, μια εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στο κοινοβούλιο του Τέξας, ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook μια φωτογραφία που εικονίζεται τα αυτοκόλλητα, καταγγέλλοντας την ενέργεια αυτή.

"Αποκλειστικά για Λευκούς. Πέντε έγχρωμοι πελάτες, το ανώτερο" γράφει ένα από αυτά ενώ σε άλλο υπάρχει η φράση: "Οι έγχρωμοι υπάλληλοι μπορούν να μπουν από την πόρτα υπηρεσίας".

Οι δράστες προσπάθησαν να δώσουν "επίσημο" χαρακτήρα στην πράξη τους, κοσμώντας τα αυτοκόλλητα με τον θυρεό της πόλης. Σε ένα σημείο γράφουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του (ανύπαρκτου) "Προγράμματος Αποκατάστασης και Διαίρεσης".

Ο δήμος υπογράμμισε ότι για τα αυτοκόλλητα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι των καταστημάτων, ούτε άλλωστε και οι ιδιοκτήτες τους που τα αφαίρεσαν αμέσως μόλις τα εντόπισαν.

Μέχρι την Κυριακή το Όστιν φιλοξενεί το φεστιβάλ South by Southwest όπου συμμετέχουν μουσικοί, καλλιτέχνες και σεφ απ' όλον τον κόσμο. Η Σάρα Γκεθ, η ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος ποδηλάτων όπου βρέθηκε ένα ρατσιστικό αυτοκόλλητο, αναρωτήθηκε μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα Statesman, μήπως η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν έργο κάποιου καλλιτέχνη.

Δείτε σχετικό βίντεο του NBC:

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network