Άρωμα εμφυλίου στη Συρία

Άρωμα εμφυλίου στη Συρία

Δεκάδες νεκροί είναι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων στη Συρία. Συνεχίζεται η σφαγή διαδηλωτών

Σύροι εξεγερμένοι κατέλαβαν τμήματα μιας συνοικίας στην Δαμασκό ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι εξεγερμένοι μάχονται με το στρατό στις εισόδους της συνοικίας Ντούμα, που αποτελεί ένα από τα κέντρα των διαδηλώσεων στην διάρκεια του 10μηνου ξεσηκωμού εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Ουδείς μπορεί να μπει στην ή να βγει από την Ντούμα αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που οι εξεγερμένοι κάνουν κάτι περισσότερο από το να καταφέρνουν πλήγματα και να διαφεύγουν. Απόψε άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα και κάθε λίγα λεπτά ακούω πυροβολισμούς και εκρήξεις", είπε ένας ακτιβιστής ο οποίος ζει στην Ντούμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής τηλεφωνίας και τηλεδιάσκεψης Skype.

Συνολικά το Σάββατο ο απολογισμός των νεκρών από τη βία στη Συρία ανερχόταν σε τουλάχιστον 96, περιλαμβανομένων 60 σορών που βρέθηκαν σε νεκροτομείο νοσοκομείου στην Ιντλίμπ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία.

"Ορισμένες από τις σορούς που βρέθηκαν στο νεκροτομείο ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν συλληφθεί πριν από μερικές ημέρες από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές στην Ιντλίμπ και πιστεύεται ότι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου  ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά", δήλωσε ο Αμπού Όμαρ, ένας σύρος ακτιβιστής στην περιοχή.

Σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται  στο Κάιρο για να εξετάσουν εάν θα παρατείνουν για άλλον ένα μήνα την εντολή της αποστολής των παρατηρητών. Η αποστολή παρέδωσε το πόρισμά της σχετικά με την τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου του Συνδέσμου για τη Συρία την Πέμπτη.

"Πολλές αραβικές χώρες υποστηρίζουν την ιδέα να παραταθεί η εντολή της αποστολής για να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην αραβική πρωτοβουλία να τερματιστεί η βία στη Συρία", είπε ένας άραβας διπλωμάτης στη Βηρυτό.

Η συριακή αντιπολίτευση λέει ότι η αποστολή χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση και παρέχει ένα διπλωματικό προκάλυμμα στο καθεστώς Άσαντ να συνεχίσει την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών και των εξεγερμένων. Ετοιμάζει μια δική της έκθεση για τη βία.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης Μπουρχάν Γαλιούν δήλωσε από το Κάιρο ότι "με δεδομένες τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκε η αποστολή είναι αμφίβολο εάν το πόρισμά της θα είναι αντικειμενικό". Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι να παραπέμψει αμέσως το φάκελο της βίας στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα στο στρατό και αντάρτες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με εννιά αποστάτες του στρατού να βρίσκουν το θάνατο, σύμφωνα με ακτιβιστές. Κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν ακόμα 10 ανθρώπους στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Ντεράα.

Ενώ αξιωματούχοι στο γειτονικό Λίβανο ανέφεραν ότι το συριακό πολεμικό ναυτικό σκότωσε ένα 14χρονο αγόρι και συνέλαβε δύο λιβανέζους αλιείς κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών.

Οργισμένοι κάτοικοι της πόλης Αρίντα στο Λίβανο απέκλεισαν έναν δρόμο που συνδέει το Λίβανο με τη Συρία και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, σύμφωνα με αυτόπτες.

SHARE:

24Media Network