Brexit: Ήττα για τον Τζόνσον – Πέρασε η τροπολογία Λέτουιν, τέλος στο “no deal”

Brexit: Ήττα για τον Τζόνσον – Πέρασε η τροπολογία Λέτουιν, τέλος στο “no deal”
Brexit AP

Εγκρίθηκε η τροπολογία του Συντηρητικού Όλιβερ Λέτουιν με πλειοψηφία 16 ψήφων. Μετατίθεται η έγκριση της συμφωνίας για το Βrexit που επιτεύχθηκε με την ΕΕ για τεχνικούς λόγους. Η κρίσιμη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου αναμένεται πλέον να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Super Σάββατο σήμερα με ραγδαίες εξελίξεις για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη μεγάλη ήττα σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έφερε σήμερα στη Βουλή σε μια ιστορική συνεδρίαση, μία από τις σπάνιες που πραγματοποιούνται στη χώρα ημέρα Σάββατο.

Αναλυτικότερα, με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Δείτε εδώ αναλυτικά όσα προηγήθηκαν

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Χιλιάδες “πολιορκούσαν” το Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση:

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Brexit AP
 

H στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα με τα πανηγύρια των anti-Brexiters έξω από τη Βουλή:

Ο Μπόρις Τζόνσον από τη δική του μεριά είπε πως δεν θα διαπραγματευτεί νέα καθυστέρηση με την ΕΕ και δεν “υποχρεώνεται από τον νόμο για κάτι τέτοιο”. Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι δεν υπάρχει «διάθεση» για παράταση της εξόδου από την ΕΕ ούτε από τον ίδιο ούτε από τις Βρυξέλλες και  προέτρεψε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία του για το Brexit, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα αποφασίσει τη Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία σήμερα, αλλά οι βουλευτές ενέκριναν μια πρόταση να μετατεθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Σε μία πρώτη αντίδραση, η Κομισιόν ανακοίνωσε μέσω της εκπροσώπου Μίνας Αντρέεβα, ότι αφού η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία «το Λονδίνο θα πρέπει τώρα να μας ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του».

Κόρμπιν: Οφείλει να συμμορφωθεί με τον νόμο

Για ψήφο της Βουλής που αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση για αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία έκανε λόγο ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Όπως ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών, “ο πρωθυπουργός τώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο”, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ο λαός της Βρετανίας θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο.

Brexit AP
 

Μάλιστα προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον να σκεφτεί πολύ προσεκτικά στην περίπτωση που δεν ζητήσει παράταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Τι προβλέπει η τροπολογία και πού οδεύουμε τώρα

Ο Όλιβερ Λέτουιν κατέθεσε τροπολογία που σχεδιάστηκε για να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς deal.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει την άρνηση έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλής των Κοινοτήτων μέχρι να περάσει η σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας.

O Τζόνσον θα πρέπει τώρα να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη τεχνική παράταση, αναζητώντας συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή παρατείνει το θρίλερ του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version